Már a Puskás-stadion vasbeton szerkezetét is bontják

Puskás Ferenc stadion, Népstadion
Puskás Ferenc stadion (Népstadion) bontása 2016.03.21.
Vágólapra másolva!
A játéktér még megvan, a lelátókból azonban lassan semmi sem marad a zöld gyep körül: hétfőn megkezdték a vasbeton szerkezetek bontását is Magyarország legnagyobb középületében, a Puskás Ferenc Stadionban. Az új aréna 2020-ban már Eb-mérkőzéseknek adhat otthont. Új parkolóhelyek viszont nem lesznek, pedig egy-egy meccs, koncert alkalmával több ezer autót kellene elhelyezni a környéken.
Vágólapra másolva!

– mondta Skardelli György építész-tervező, aki a szomszédos Papp László Budapest Sportarénát is tervezte. Az elmúlt két évtizedben már nem volt használható a felső karéj, így

a stadion már rég megérett az újjáépítésre.

A régi stadionból megtartanak néhány jellegzetes elemet, így például az eredetileg 11 emeletesre tervezett, de csak négyemeletes toronyépületet is megmentik, oda múzeumot terveznek.

– mondta az építész. Puskás Ferenc hagyatéka jelenleg Felcsúton, a Puskás Ferenc Akadémián van.

Már javában bontják a Puskás-stadiont Fotó: Szabó Gábor - Origo

A korábbi Népstadion jellegzetes pilonjai (lépcsőtornyai) sem tűnnek el teljesen: az új pilonok ugyanis hasonlóak lesznek azokhoz, amiket most kezdtek el bontani. Ezek fogják majd tartani a fedést biztosító acélszerkezetet, így az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásainak megfelelően

mind a 65 ezer néző fedett helyen ülhet majd.

A lépcsőkről az építész elmondta, hogy a korábbi menekítési tervekkel szemben nem kell majd 20 perc a stadion teljes kiürítéséhez, ezt sikerült leszorítani 8 percre.

A pilonokat sem kímélték Fotó: Szabó Gábor - Origo

A költségcsökkentések miatt át kellett variálni az eredeti terveket:

több, a labdarúgáshoz nem köthető funkció kikerült a stadionból,

így 76 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a létesítmény területe. A csökkentést a megrendelő kérte, hogy olcsóbb legyen a kivitelezés – körülbelül 100 milliárd forintból épül majd az új aréna.

A foci mellett persze más rendezvényeket, főként koncerteket is rendeznek majd az új Puskás-stadionban. Korábban több neves zenekar is fellépett már itt: például a Queen – amely a koncertfilmjét is itt forgatta –, valamint a Rolling Stones, az AC/DC, vagy épp a U2.

Lassan eltűnik az elavult stadion Fotó: Szabó Gábor - Origo

A koncertekkel kapcsolatban Skardelli György elmondta, a játéktérre négy kapun lehet majd bemenni, kettőn kamionok is beférnek majd, ezzel is könnyítve egy-egy színpad felállítását.

Kérdőjelek a parkolóhelyek körül

Az elmúlt években nem volt ilyen nagy méretű, több tízezer fő befogadására alkalmas stadion Budapesten. Amikor egy ekkora aréna valószínűleg tényleg megtelt volna, mint például a Románia elleni Eb-selejtezőn, akkor a 22 ezres Groupama Arénában volt a meccs, telt ház előtt, mint a hazai Eb-selejtezők nagy részében.

Ha a közeli Papp László Sportarénában, vagy épp a Syma Csarnokban van egy nagyobb rendezvény, már attól bedugulnak a környék utcái,

így a Hungária körút és a Kerepesi út is, nem beszélve a kisebb mellékutcákról. (A tervezett Puskás-stadion 65 ezer fős lesz, a Papp László Sportaréna 12 500 fő, a Syma Csarnok 4–10 ezer fő befogadására alkalmas.)

Ha több tízezres tömeg érkezik majd a stadionhoz, szükség lesz új parkolókra is – ez azonban egyelőre nem megoldott.

– mondta az Origónak Skardelli György. Az új Puskás-stadion területére nem terveztek parkolót. Ezt a problémát a későbbiekben még meg kell valahogy oldani. Szóba jöhet például a Dózsa György út túloldalán lévő MÁV-terület is, ahol akár egy többszintes parkolóház is elférhet, de erről még nincs döntés.

A 2020-as Eb-re elkészül

Fürjes Balázs, a beruházást felügyelő kormánybiztos korábban elmondta, hogy minden feltételnek megfelelő új létesítmény épül, amelyben 2020-ban három Európa-bajnoki csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendezhetnek. Ugyanis az UEFA újításának köszönhetően

Budapest is egyike lesz annak a tizenhárom városnak, amely otthont adhat a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek.

Az új létesítmény a kormány reményei szerint otthona lehet a világsztárok koncertjeinek, olyan nemzetközi produkcióknak, amelyek alkalmas létesítmény hiányában eddig nem jutottak el Magyarországra.

Bontják a Puskás-stadiont Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Puskás Ferenc Stadion bontása a tervek szerint nyolc hónapig tart, az új aréna építése idén decemberben kezdődhet el, és 2019-ben fejeződik be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről