Negyedével csökkent az Apple profitja

iphone se apple
Az új iPhone négy színben lesz kapható
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknál jobb eredményekről számolt be az Apple a keddi tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentésében, aminek köszönhetően 6,20 százalékkal 102,66 dollárra emelkedett árfolyama az elektronikus kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai információ-technológiai óriáscég a június 25-vel zárult három hónapban

7,8 milliárd dollár nyereséget, részvényenként 1,42 dollár profitot termelt

42,36 milliárd dolláros bevétel mellett.

Az előző év azonos időszakához képest

a profit 27 százalékkal, a bevételek pedig 14,6 százalékkal csökkentek.

Elemzők azonban rosszabb eredményt, 42,09 milliárd dolláros bevétel mellett 1,38 dolláros részvényarányos nyereséget vártak.

Ismét csökkentek a bevételek

A bevételek már a második egymást követő negyedévben csökkentek, 13 év növekedés után. A visszaesés a kínai eladások erős csökkenéséből adódik: a korábban a növekedés fő hajtóerejét jelentő

Kínában 33,1 százalékkal estek vissza az eladások,

szemben az egy évvel korábbi 112,4 százalékos bővüléssel.

Kínában bukott sokat az Apple Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Dernbach

Az Apple több agresszív versenytárssal küzd Kínában, amelynek kormánya kritikusan viszonyul az amerikai vállalathoz. A kínai Huawei Technologies megvetette lábát az okostelefonok egyre lassulva növekedő világpiacán, komoly riválisként fellépve az Apple és a Samsung számára.

Kevesebb telefont adtak el

Az Apple fő terméke, a bevételek mintegy kétharmadát biztosító okostelefonok eladása ugyancsak a második egymást követő negyedévben csökkent, mivel sokan már a szeptemberben piacra kerülő új modellre várnak. Pénzügyi éve harmadik negyedében 40,4 millió iPhone-t értékesített az Apple, ami 15 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, de meghaladja az elemzők által várt 40,02 milliós számot.

Sokat várnak az új iPhone-tól

Az Apple arra számít, hogy a negyedik negyedévében 45,5 és 47,5 milliárd dollár közötti bevételre tesz szert. A végösszeg nagyban függ majd az iPhone 7-es sikerétől, ugyanis az új modell eladásának első hétvégéje beleesik a pénzügyi év utolsó negyedébe. Elemzők eddig úgy számoltak, hogy 45,71 milliárd dollár bevétele lehet az Apple-nek.

Az Apple árfolyama az utóbbi 52 hét során a 89,47 és 123,82 dollár közötti sávban mozgott a New York-i tőzsdén. A világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata 96,67 dolláros árfolyamon zárta a szerdai kereskedést, ami közel 22 százalékkal alacsonyabb az év elejéhez képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről