Budapestre települ a világ legnagyobb alapkezelője

Veronai baleset - Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Az amerikai BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője Budapesten létesít innovációs központot, a beruházás nyomán 500, magas hozzáadott értéket képviselő új munkahelyet is létrehoz - jelentette be a külgazdasági- és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hozzátette, a kormány 280 millió forintos képzési támogatást ad a vállalatnak az új munkatársak felvételéhez. Az alapkezelő

több mint 5 ezer milliárd dollárt kezel,

ami a magyar GDP 42-43-szorosa, a világon egyedül az Egyesült Államoknak és Kínának van ennél nagyobb méretű gazdasága.

A BlackRock a pénzügyi és üzleti folyamatok, technológiák, termékek, az ügyféladatok új módszertan szerinti kezelésének fejlesztését és a kreatív marketinggel foglalkozó funkcióját is Budapestre hozza.
A külgazdasági és külügyminiszter a beruházást az új gazdaságpolitikai átállás legnagyobb sikerének nevezte. Elmondta, egyre élesedik a verseny az exportlehetőségekért és beruházásokért a világban, a gazdaság is a technológiai fejlődés korábban elképzelhetetlen szintjére lép, és új szempontok alapján dől majd el, ki lesz sikeres az új korszakban.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Forrás: MTI/Marjai János

Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államokban lezajlott politikai váltás nyomán a multilateralizmus helyét átveszi egy másfajta nemzetközi politikai gondolkodás, egy a közelmúltban példátlan erősségű patrióta gazdaságpolitika alakul ki. Megjegyezte, a patrióta kifejezést nem minősítésnek tekinti, hanem ténynek. Hozzátette: a magyar gazdaságpolitikát úgy alakítják, hogy sikeres legyen az új környezetben.

Patrick Olson, a BlackRock ügyvezető igazgatója elmondta, Budapest mellett szólt az oktatási rendszer, az infrastruktúra minősége, a biztonság, és az életminőség szintje, valamint a kormányzat kötelezettségvállalása.

Az 1988-ban alapított, New York-i székhelyű alapkezelő mintegy 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat 30 országban,

az Európa, Közel-Kelet, Afrika régióban csaknem 4 ezer munkatársa van, és világszerte 25 befektetési központtal rendelkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!