A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Globális recesszió jöhet másfél éven belül

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
A következő hónapokban jelentősen lelassulhat a globális gazdasági növekedés, ahogy Európában és Kínában a hitelezés lesz a domináns kérdés, míg az Egyesült Államokban elhalványul a „Trump mánia" – mondja a Saxo Bank közgazdásza.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet előrejelzése szerint több mint 60 százalékos esélye van annak, hogy a globális gazdaság recesszióba süllyed a következő 12-18 hónapban, köszönhetően az adósságoknak és az inflációnak – idézi a CNBC Steen Jakobsent, a Saxo Bank vezető közgazdászát.

A szakértő szerint napjainkban a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy

egyre szélesebb a rés az érzékelt valóság és az objektív realitás között a piacokon.

Noha Jakobsen hangsúlyozza, a bankjánál nem jósolnak recessziót, a modelljük jelentős mértékű lassulást jelez előre, ahogy a kínai és az európai hitelezések csúcsra futtatása konzervatívabbá teheti a befektetőket, akik inkább az amerikai kötvénypiachoz menekülhetnek.

Európai motor

Annak ellenére, hogy a piaci egésze mindössze 10 százalékos esélyt lát a recesszióra, a Saxo – illetve dél-afrikai társa, a Nedbank –

több mint 60 százalékra teszi a recesszió valószínűségét

– figyelmeztetett Jakobsen.

Egyre nagyobb a szakadék a piaci álmok és a valóság között Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Európa lehet a globális növekedés motorja az idei második és harmadik negyedévben – teszi hozzá az elemző, aki ezzel osztja az általános piaci véleményt. Ahogy ugyanis a politikai kockázatok várhatóan enyhülni fognak a kontinensen, úgy nyomhatja le egyre inkább Európa az Egyesült Államokat a következő hónapokban.

Ráadásul a befektetőknek is kedvező ez a helyzet, mivel amerikai társaikhoz képest az európai részvények igencsak olcsónak számítanak, miközben a nagy európai vállalatok előtt jelentős profitnövekedés állhat.

Lassuló világ

Ezzel szemben viszont Jakobsen úgy számol,

Európa lendületét mások nem tudják majd követni a globális gazdaságban.

Ami bizonyosnak látszik – mondja –, hogy Ázsia lényegében nem tud majd hozzájárulni az idei globális bővüléshez. Ennek elsődleges oka, hogy a térség nem igazán tudja feldolgozni Donald Trump amerikai elnök politikáját, és egyelőre nem teljesen világos, hogy milyen viszonyrendszerek alakulnak majd ki az USA új vezetése és a kontinens országai között.

Az Egyesült Államokban emellett, úgy tűnik,

a remény a részvénypiac valódi mozgatója

– teszi hozzá Jakobsen. Az elemző azonban erősen szkeptikus az amerikai részvények rekord magas árfolyamaival szemben, mivel kiemeli, egyedül a Trumptól várt masszív adócsökkentések, illetve infrastrukturális beruházások hajtották és hajtják a piacokat. Mindazonáltal ezek egyelőre csupán remények és nem valós alapok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!