A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
15:55VívásOlha Kharlan-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
15:55VívásSara Balzer-Luca Szucs
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Csökkent a munkanélküliség és az infláció Csehországban

Prága Hidak Város Utazás Tölts egy hétvégét Hrabal imádott városában, Prágában!
Csehországban komoly munkaerőhiány várható. (Prága éjszakai látképe)
Vágólapra másolva!
Júniusban 2,3 százalékra csökkent a májusi 2,4 százalékról az éves infláció, a munkanélküliségi mutató pedig 4,1 százalékról júniusban 4 százalékra mérséklődött Csehországban.
Vágólapra másolva!

A Cseh Statisztikai Hivatal inflációcsökkentő tényezőként említi például, hogy júniusban 14,4 százalékkal csökkent a mobiltelefonok ára, a meleg víz pedig 2,2 százalékkal lett olcsóbb. Folytatódott az üzemanyagok árának az esése is. Júniusban 1,9 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly ilyenkor.

A legfrissebb kimutatás kitér ugyanakkor az inflációnövelő tényezőkre is. Ezek elsősorban az élelmiszerárak 5,4 százalékos éves növekedéséből tevődnek össze.

A cseheknél a nyár elején különösen megugrott néhány tejtermék ára: egy kiló vaj átlagára júniusban 187,5 korona (2156 forint) volt, ami rendszerváltás utáni rekordot jelent.

Éves szinten most 43 százalékkal magasabb a vaj ára, mint tavaly. A sajtok 15,9 százalékkal, a joghurtok pedig 13,9 százalékkal drágultak. A tojás 23,6 százalékkal, a cukor 21,2 százalékkal drágult.

Csehországban komoly munkaerőhiány várható. (Prága éjszakai látképe) Forrás: Thinkstock


A munkanélküliségi mutató júniusban 4 százalékra csökkent a májusi 4,1 százalékról.

A prágai munkaügyi hivatal közlése szerint 19 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi mutató Csehországban. Tavaly júniusban ez a mutató még 5,2 százalék volt.


Szakértői elemzések szerint a cseh gazdaság a következő időszakban is növekedni fog, így a munkanélküliségi mutató minimumra csökkenésével komoly munkaerőhiány várható Csehországban. A helyzet javulásához némileg hozzájárulhat a nyári szezonális munkák beindulása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!