Elfelejtett járulék sújthatja a külföldön munkát vállalókat

rezidensek elvándorlása, orvos, külföldi munkavállalás, Karosi Zoltán egy beteget vizsgál az észak-norvégiai Alta városban lévő háziorvosi rendelőjében
Vágólapra másolva!
A közvélekedéssel ellentétben nem kell feltétlenül beszámolni az adóhatóságnak, ha valaki külföldön szeretne munkát vállalni. Egyes esetekben erre valóban szükség van, ám jellemzően inkább az adóbevallásra kell figyelni.
Vágólapra másolva!

Ha munkaviszonyban állt a magánszemély a külföldi munkavállalást megelőzően, nincs különösebb dolga a NAV-val. Fontos, hogy nem kiküldetésről van szó, hanem egy teljesen új, külföldi munkaviszonyról. Ez esetben az egészségbiztosítónak kell bejelenteni, hogy máshol szerez a magánszemély biztosítotti jogviszonyt.

Ha ezt nem teszi meg, papíron azt látja majd a hatóság, hogy a magánszemély nem biztosított, vagyis fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ám mivel ezt nem fizeti, ezt a hatóság be fogja hajtani. A járulék havi kevesebb mint 8000 forint, ez pár év alatt bírságokkal és késedelmi kamattal már kellemetlen összegre duzzadhat.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az adóhatóságnak akkor kell jelenteni, ha már eleve fizette ezt a járulékot a magánszemély. Ez esetben meg lehet szabadulni a járulékfizetéstől. Ha elmulasztja ezt megtenni a magánszemély, akkor vagy továbbra is fizeti - teljesen feleslegesen - vagy előáll a fenti helyzet, vagyis nem fizet, így felhalmozódik a tartozás.

A legfontosabb, hogy a külföldre költöző magánszemélyek a külföldi munka után az adott ország adóját fogják fizetni, nem a magyarországit.

Ám ha a kiköltözés előtt például bérbe adják lakásukat, akkor az abból keletkezett jövedelmet Magyarországon a magyar szabályok szerint kell megfizetni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az utolsó itthon töltött évről még mindenképpen kell személyi jövedelemadó-bevallást készíteni. Ezt lehet kérni soron kívül, de meg lehet várni vele a határidőt is.

A konzulátuson csak akkor kell bejelentést tenni, ha a magyar állampolgár külföldön kíván letelepedni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!