A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

A befektetők zsákolják az európai papírokat

tőzsdék
Traders work in front of a board displaying the chart of Germany's share index DAX at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on January 7, 2016. German stocks tumbled more than 3 per cent in early trade. / AFP / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Miközben az euró folyamatosan erősödik a dollár ellenében, a befektetők tovább zsákolják az európai részvényeket. A kontinens vállalatainak teljesítménye és a gazdasági lendület ugyanis egyaránt Európába vezeti a tőkét.
Vágólapra másolva!

Az euró idén mutatott több mint 14 százalékos erősödése akár kellemetlenül is érinthetné az európai üzleti környezetet. A globális geopolitikai bizonytalanságok mellett ugyanis a vállalatoknak azzal is meg kell küzdeniük, hogy egyre nehezebben tudnak nyereséget termelni az exporton. Mindazonáltal a befektetők egyelőre úgy látják, bőven van még mozgástér és vásárlási lehetőség az európai részvénypiacon – írja a CNBC.

Noha a jövőre esedékes olasz választások és a közös deviza erősödése egyaránt kockázatot jelent, a JPMorgan elemzői kifejezetten kedvelik az európai részvényeket – mondta Nandini Ramakrishnan, a bank piaci stratégája.

Évek óta először tapasztalható, hogy az európai profitok folyamatos növekedést mutatnak 2017-ben. Ráadásul

az elmúlt két év során 60 milliárd eurónyi tőke hagyta el a piacot, és ebből mindössze 20 milliárd tért vissza.

Vagyis van még egy 40 milliárdos mozgástér – tette hozzá a szakértő.

Profit és gazdaság

A kontinens vállalatai egyébként 25 százalékos profitnövekedésről számoltak be az idei első negyedévben, míg a Stoxx 600 index az év eleje óta nagyjából 1,7 százalékot emelkedett. Ez utóbbi részben annak volt betudható, hogy az európai politikai bizonytalanságok enyhültek, míg az amerikaiak fokozódtak, így számos befektető áttért az Egyesült Államokból Európába.

Mindeközben

az európai gazdaság is egyre stabilabb, és folyamatos növekedést mutat.

Következésképpen a régió vállalatainak teljesítménye, illetve a politikai kockázatok csökkenése egyaránt növeli Európa vonzerejét a befektetők szemében.

A befektetők lecsapnak az európai lehetőségekre Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ezzel együtt, éppen az erős euró miatt, a UBS felülvizsgálta az Európában felvett pozícióit, és megnövelte a kitettségét a régió belső piacán. A bank kiemelte, a belső piacra fókuszáló vállalatok részvényei 2016 vége óta folyamatosan erősebb egy részvényre jutó profitot termelnek, mint a piac egésze. Ráadásul az elmúlt hónapok bővülésének eredményeként már egy évtizede nem látott csúcson vannak a nyereségek.

Lecsapni vagy kivárni?

Amellett, hogy a UBS megemelte az eurózóna növekedési várakozásait, a tervek szerint tovább fokozhatják a befektetéseket a kontinensen. A bank ma úgy számol, hogy a régió gazdasága idén 2 százalékkal, jövőre pedig 1,6 százalékkal bővül majd.

Vannak azonban olyan befektetők is, akik úgy látják, érdemes még várni az európai befektetésekkel. A Natixis Asset Management európai részlegénél például azt mondják,

jelenleg az erős euró nyomást helyez a kontinens cégeire, melyek sokkal jobban teljesítenének, ha a deviza nem volna ennyire izmos.

A részleg vezetője, Yves Maillot figyelmeztetett, amennyiben folytatódik az euró ralija, elkezdhetünk félni egy esetleges piaci korrekciótól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!