Akár 230 milliárd forint hitelt is kihelyezhetnek a bankok

bankruptcy csőd
Piggy bank lying on side, coins nearby
Vágólapra másolva!
Az MNB az NHP kivezetési szakaszával és a Piaci Hitelprogram (PHP) elindításával piaci alapon kívánja ösztönözni a bankok hitelezési aktivitását a kkv-szektorban. A program keretében a jegybank a kereskedelmi bankokkal hosszú futamidejű, piaci alapú hitelezésre irányuló ösztönzési rendszert alakított ki - mondta Oláh Zsolt, az MNB vezető elemzője a Piac és Profitnak.
Vágólapra másolva!

A Piaci Hitelprogram egészen 2019-ig nyújt ösztönzőt a kkv-hitelezés bővítésére. Az kkv-k hitelezését segítő egyéb intézmények bővülő aktivitása szintén hozzájárul a kkv-hitelezés megfelelő mederben tartásához. A cél ugyanakkor az, hogy mindez piaci alapon működjön.

Az elemző szerint a 2016-tól 2019-ig tartó program első éve sikeres volt, a pénzintézetek jelentősen túlteljesítették eredeti vállalásukat. Ezért a Monetáris Tanács további emelésre adott lehetőséget, így az új, júliusi tenderen a bankok 30 százalékkal növelték az eredetileg vállalt hitelezési kötelezettségüket.

Az idei évtől a 190 milliárd helyett már 230 milliárdra nőtt az éves vállalás. Különösen élénk, sőt egyre erősebb a bankok elmondása szerint a vállalati ügyfelekért folytatott árverseny, miközben a kihelyezett hitelek kockázata továbbra is alacsony.

A piacnak kell győznie végül Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

A program keretében nyújtott hitelek csökkentették a vállalatok finanszírozási költségét, növelték ezzel a megvalósítható beruházások volumenét, továbbá csökkentették az eladósodott vállalatok sérülékenységét is. A kkv-k jelentős része ugyanakkor nem is vesz részt a banki hitelezésben, felméréseik szerint mindössze egyharmaduknak van bármilyen hitele. Ez nincs feltétlenül kapcsolatban azzal, hogy túlsúlyban vannak az uniós támogatások.

Nem egyértelmű a helyzet a startupok hitelezését illetően. Nagyon sok startup alakul, s mivel nincs valós gazdasági tevékenységük, gyakran csak egy koncepciójuk, ez nem annyira vonzó a bankok számára. Nem hitelképesek, de például kockázati tőkealapok, amelyeken keresztül tőkéhez juthatnak. Sőt ha valamelyik eléri a megfelelő érettséget, arra is van lehetősége, hogy a tőzsdén keresztül vonjon be tőkét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!