Nyugis lesz az év vége

politics Horizontal
(FILES) This file photo taken on September 22, 2017 shows US President Donald Trump speaking during a rally for Alabama state Republican Senator Luther Strange at the Von Braun Civic Center in Huntsville, Alabama. President Donald Trump triggered a backlash from the US professional sports world on September 23, 2017, withdrawing a White House invitation to the NBA champion Golden State Warriors after condemning NFL players protesting the national anthem. A day after Trump had decried activist National Football League stars as "sons of bitches" who should be fired for kneeling or sitting during renditions of The Stars and Stripes, the US leader turned his ire to basketball's reigning champions and star player Stephen Curry.Curry said Friday he would not attend a White House reception if his team was invited in accordance with a tradition that stretches back several decades. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
A brexit fejleményei és Trump elnök meglepő fordulatokat tartogató politikája dacára úgy tűnik, megnyugodtak a befektetők. Az év hátralévő hónapjait kedvező piaci hangulattal és stabil növekedéssel zárhatják, sőt, Magyarország számára akár még a hitelminősítők részéről is pozitív jelzések jöhetnek – jelezte a K&H.
Vágólapra másolva!

Az idei évre előre jelzett, befektetői szempontból leginkább izgalomra okot adó események, így a holland, a francia és a német választások, a brexit körüli izgalmak csillapodása után nyugodt időszak következik. Úgy tűnik, még Trump elnök sajátos politikáját is megszokták a befektetők. Az utolsó negyedévben adott a pozitív hangulat, ráadásul több régióban a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari konjunktúra indexek is többéves csúcson vannak, és a piacok is sokat erősödtek – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Szeptemberben a német feldolgozóipari konjunktúra-index történelmi csúcsra emelkedett, az amerikai index esetében pedig 2004 óta nem voltak ilyen jók a kilátások.

Ennek is köszönhetően mindkét régióban 2 százalék feletti növekedésre lehet számítani 2017-ben.

Hasonlóan nyugodt a kép keleten is: mostanság nem hallani túl sokat Kína felől, ami jó hír a befektetőknek, hiszen azt mutatja, hogy jól menedzselik a lassuló, jelenleg 7 százalék körüli növekedést, miközben a konjunktúra előrejelzések szintén optimista képet mutatnak.

A befektetők már beárazták Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A kedvező befektetői hangulat és meggyőző gazdasági adatok zöld utat adnak a jegybankok számára a háttérbe vonuláshoz, csupán az egyetlen hiányzó dolog, az infláció vártnál lassabb élénkülése teszi még kérdésessé ennek ütemezését. A Fed és az EKB is 2 százalékos inflációs célt határozott meg, azonban a nyersanyagok - leginkább az olaj - tartósan alacsony árszintje mellett várhatóan ez sem idén, sem jövőre nem fog teljesülni.

A jegybankok az alacsony infláció miatt egyelőre nem sietnek visszavonni piactámogató intézkedéseiket, így bár a befektetők egyértelműen azt várják, hogy jövőre kisebb támogatást kapnak a piacok, a Fed részéről csupán két kamatemelésben gondolkodnak 2017-18-ra vonatkozóan, szemben a Fed által előrejelzett 4x25 bázispontos emeléshez képest.

A befektetők számára mindez azt jelenti, hogy idén már nem lehet túl sok jóra számítani a globális kötvénypiacokon - emelte ki a befektetési szakember.

Magyarország 3,5-4 százalék közötti GDP növekedéssel és 2,5 százalék körüli inflációval zárhatja az évet. Emellett tovább folytatódik az államadósság átrendeződése, aminek lépéseként jelenleg a rövidebb futamidejű dollárkötvények visszavásárlása, és helyettük 10 éves eurós állampapírok kibocsátása zajlik. A hazai adósságprofil sokat javult: a 2011-ben még 50 százalékra rúgó deviza-adósság idén 23 százalék közelébe csökkent, miközben a lejárati szerkezet is javult-hosszabbodott.

„A gazdasági mutatók a nemzetközi hitelminősítők számára is megnyerőek, hiszen augusztusban az S&P az adósminősítéshez rendelt stabil kilátást pozitívra változtatta – ami egy közelgő felminősítés előszobáját jelenti. Az S&P pozitív lépését októberben a Moody's, novemberben pedig a Fitch követheti.

Óriási piaci hatásra azért nem kell számítani, várhatóan nem fog érdemi kötvénypiaci hozamcsökkenésben lecsapódni, de a hosszú távú adósságfinanszírozáshoz a nemzetközi környezet romlása esetén is hasznos lehet a magasabb adósságkockázati besorolás - mondta Kovács.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!