Ezeket a szektorokat csaphatja meg a kemény brexit

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Kemény pofont kaphat a brit kereskedelem, ha a szigetország végül nem tud érdemi megállapodást kötni az Európai Unióval a kilépés utáni időszakról. A Credit Suisse összegyűjtötte, mely szektorok szenvedhetnek a leginkább.
Vágólapra másolva!

Megrekedtek a brexittel kapcsolatos tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között, miután Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hétfőn megerősítették, hogy tudtak eredményt elérni. Ennek egyik oka az volt, hogy nem született megegyezés az ír határkérdésben – írja a Business Insider.

Noha mindkét oldal azt közölte, hogy a megbeszélések során jelentős előrelépések is születtek,

még mindig megvan a reális esélye annak, hogy nem lesz érdemi megállapodás a két fél között,

mire 2019 márciusában Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. Gazdasági értelemben pedig egy ilyen forgatókönyv széles körben sújtaná Nagy-Britanniát.

Mindazonáltal a brit gazdaság egyes területei jobban megéreznék a kellemetlen hatásokat, mint mások – mondják a Credit Suisse elemzői. Éppen ezért a bank iparágakra lebontva megvizsgálta, hogyan érintene hat kulcsfontosságú szektort, ha végül valóban elmaradna a megállapodás.

Pénzügyi szektor

A brit pénzügyi szektor a szigetország gazdaságának egyik ékköve, és rendkívül nagy mértékben járul hozzá az állam adóbevételeihez. Vagyis ha nem sikerül bebiztosítani egy működőképes brexit-megállapodást, az nem csupán ezt az iparágat, de rajta keresztül egész Nagy-Britanniát igen erősen megütné.

A Credit Suisse elemzői szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján a pénzügyi szektorban 65-75 ezer álláshely tűnne el.

Ezzel együtt 8-10 milliárd fontnyi adóbevételtől esne el az állam,

és 18-22 milliárd fonttal csökkenhet az iparág bruttó hozzáadott értéke a gazdasági teljesítményhez. Nemzetgazdasági szinten ez azt jelentené, hogy a brit GDP 1,3 százalékkal csökkenhetne a bázishoz képest, míg a foglalkoztatottság 0,2 százalékkal, az adóbevételek pedig 1,6 százalékkal zsugorodnának.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaság már most nehéz helyzetben van, mivel szembe kell néznie a munkaerőválsággal, melyet csak fokozott a brexitszavazás eredménye. Ha pedig még megállapodás sem lesz, akkor a helyzet még rosszabbra fordulhat.

A brit gazdaság egészének igen kellemetlen lenne, ha nem lenne megállapodás Forrás: AFP/Oli Scarff

A legnagyobb problémát az jelentené, hogy megegyezés hiányában

a brit termelők elveszítenék az európai közös mezőgazdasági politikával járó támogatásokat,

melyek bevételeik nagyjából 50-60 százalékát adják. Ez pedig akár magasabb árakat is jelenthet a fogyasztók számára – mondják a banknál. Ráadásul Nagy-Britanniának ezzel együtt vámokat kellene kivetnie a beérkező élelmiszerimportra, ami a számítások szerint 8 százalékkal emelhetné meg az élelmiszerárakat, mintegy 70 bázisponttal fokozva ezzel az inflációt.

Autóipar

Az autóipar volt az egyik első olyan szektor, amely komolyabb nyilvánosságot kapott a brexitszavazás után, mivel a kormány gyorsan igyekezett garanciákat adni a japán Nissannak azzal kapcsolatban, hogy biztosítják a társaság sunderlandi működését.

A brit autóipar azonban ezer szállal kötődik az EU-hoz, vagyis hatalmas pofont jelentene, ha megegyezés nélkül húznák fel újra a kereskedelmi kerítéseket. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, úgy a számítások szerint a szektor 4,5 milliárd fontos költségemelkedéssel kell számoljon,

amivel együtt járna az autóárak 15 százalékos emelkedése.

Ez a Credit Suisse szerint nemcsak újabb 70 bázispontos inflációemelkedést jelentene, de várhatóan 20 százalékos csökkenést is a gépjárműeladásokban.

Légiipar

A brit pénzügyminiszter mellett több iparági vezérigazgató is megerősítette, hogy amennyiben nem lesz megegyezés a brexittel kapcsolatban, a légiipar jelentős csapást szenvedhet el.

Számos szektor számíthat kellemetlenségekre Forrás: Dreamstime

Ezzel a megállapítással a Credit Suisse is egyetért. A bank hangsúlyozza, formális megállapodás hiányában,

a brit légitársaságok elveszíthetik a működési jogot az EU területén,

illetve azokban a harmadik országokban, melyek tagjai az Európai Közös Légtérnek. Emellett a légiipar nagyban támaszkodik az európai beszállítói láncokra, melyek sérülése szintén igen kellemetlenül érintené a területet.

Atomenergia

Ezen a téren az lehet a probléma, ha Nagy-Britannia bilaterális megállapodás nélkül, rendezetlen körülmények között lép ki az Európai Atomenergia Közösségből (Euratom). Ez ugyanis korlátozhatja a működéshez szükséges komponensek mozgását, ami komoly kieséseket jelenthetne Nagy-Britanniában. Ráadásul az Euratomon kívül az atomenergia-kutatásokhoz szükséges források bevonása is nehezebb lenne – figyelmeztet a Credit Suisse.

Gyógyszeripar

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)

már át is települt Londonból Amszterdamba a brexit miatt, de a brit gyógyszeripart széles körben is negatívan érintheti a kilépés.

A Credit Suisse szakértője megjegyzi, ha nem lesz megállapodás, az azért sújthatja a szektort, mert a különböző ellenőrzések a vámoknál és a határokon késéseket okozhatnak a szállításban. Ez pedig végső soron az árak növekedéséhez vezethet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről