Indonézia olyan tradicionális édes ételei mellett, mint a sült banán, vagy az ízesített rizs, a csokoládé is egyre nagyobb teret hódít – Ázsiában a csokoládéfogyasztás kétszer olyan gyorsan nő, mint a világ többi részén. A zürichi központú Barry Callebaut ezért tavaly megnyitotta első gyárát az országban. Az amerikai Cargill ugyanakkor már három éve létrehozta100 millió dolláros kakaó feldolgozó üzemet Kelet-Jáván. És 2011-ben a Tulip Chocolate – a cég fő felvásárlója Ázsia és a Közel-Kelet – megnyitotta csokoládéiskoláját.
„A saját érdekünk is, hogy segítsünk az embereknek megismerni a minőségi csokoládétermékeket"
– nyilatkozta William Chuang a Tulip Chocolate anyavállalatának, a Freyabadi Indotama vezérigazgatója a Bloombergnek.
A legtöbb helyi csokoládé nem a szokásos kakaóvajat tartalmazza, hanem egy növényi zsiradékkal vegyített alapanyagot, ami sokkal olcsóbb, ugyan, viszont változtat a végtermék ízén. A Tulip mind a helyi, mind a hagyományos csokoládékat árulja, de a Csokoládé Iskola igyekszik a magasabb minőség felé fordítani a helyiek figyelmét.
A legenda szerint két spanyol hajóval jött a kakaóbab Indonéziába a 16. század közepén, és 1720-ra a hollandok kakaóültetvényeket hoztak létre a mai Jakarta környékén.
Ugyan a második világháború után megnövekedett az igény a csokoládéra, de a termelést nehezítette az öregedő fák, betegségek és áradások. A helyi gazdák olyan terményekre tértek át, mint a pálmaolaj, vagy a gumiabroncs, aminek a termesztése könnyebb, így potenciálisan jövedelmezőbb.
Jakarta bevásárlóközpontjának harmadik emeletén a munkálják meg a hallgatók a csokoládét – márványpult, keverőedények, gyümölcsök és kiegészítők között.
Az újonc csokoládékészítők munkáját Nanang Priatna séf ellenőrzi.
Nanang – aki Brüsszelben, a csokoládé fővárosában tanulta mesterségét, és Jakarta leghíresebb szállodáiban kamatoztatta tudását – mintegy kétezer ázsiai diákot oktatott a Csokoládé Iskolában arra, hogy miképpen bánjanak a szórópisztolyokkal, vagy miképpen érdemes megolvasztani a csokoládét.
A kormány gazdasági újjáélesztési törekvései ellenére a kakaóipar mindössze 49 százalékos kapacitással működik, a termés nagy részét pedig külföldre szállítják.