Hosszú távon mindenkit lenyomhat a brit gazdaság

politics BREXIT Horizontal CITY
Pedestrians walk past a reflection of the Elizabeth Tower, otherwise known as Big Ben, in a window near the Houses of Parliament in central London, at sunset on November 29, 2016. More than five months after the June 23 referendum, British Prime Minister Theresa May has refused to outline the government's Brexit strategy for exitin the Europena Union (EU). / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Amennyiben Nagy-Britannia megfelelő kereskedelmi megállapodásokat köt, úgy 2050-re a G7 országok leggyorsabban növekvő gazdaságává válhat, lenyomva ezzel az Egyesült Államokat is – derül ki a PwC jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia lerázhatja magáról a brexit kellemetlen rövid távú hatásait, és a G7 országok közül a leggyorsabban növekvő gazdaság lehet 2050-re – idézi a The Guardian a PwC jelentését, amely igen kellemes képet fest a szigetország Európai Unión kívüli hosszú távú jövőjéről.

Noha a brit gazdaság nem fogja tudni teljesen megúszni az Unióból való kilépés negatív következményeit,

2020 után alapvetően javulhat Nagy-Britannia gazdasági helyzete

– hangsúlyozzák a PwC-nél. A relatíve nagy munkaképes korú lakosság, illetve a rugalmas gazdaság ugyanis elősegítheti, hogy a szigetország lehagyja a további G7 tagállamokat, vagyis az Egyesült Államokat, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Japánt.

Nagy-Britannia hosszú távon jól is kijöhet a brexitből Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP//Daniel Kalker

Nagy-Britannia teljesítménye mindeközben nagyban fog múlni azon, hogy képes-e erős kereskedelmi megállapodásokat kötni, illetve, hogy továbbra is nyitottan fogadja-e a tehetséges munkaerőt a világ minden tájáról – jegyzi meg az elemzés. Ha Nagy-Britannia összehozza a tőle várt nagyjából 1,9 százalékos éves átlagos GDP-növekedést 2050-ig, úgy

a G7 országok leggyorsabban növekvő gazdaságává válhat.

A jelentés ezzel együtt megjegyzi, általánosságban széles körben növekedésbarát (noha nem tökéletes) politikára számítanak 2050-ig, miközben nem várják olyan katasztrófák (nukleáris háború, aszteroida becsapódás stb.) bekövetkeztét, amely veszélyeztetné a globális civilizációt.

Globális átrendeződések

Miközben a PwC úgy számol, hogy

2050-re a világ hét legnagyobb gazdaságából hat feltörekvő piaci lesz

(Kínával az élen), az előrejelzés szerint Nagy-Britannia megtartja helyét a top 10-ben. Vásárlóerő-paritáson a jelenlegi kilencedikről a tízedik helyre csúszhat vissza. Ezzel párhuzamosan Franciaország viszont kieshet a legjobb 10 csoportjából, és a 12. helyre csúszhat vissza, míg Németország a mostani 5. helyezés után csak a 9. helyet kaparinthatja meg. A top 10 új szereplője Mexikó lehet 2050-re.

A brit gazdaság 2050-ben is a globális top 10-ben lehet Forrás: AFP/Justin Tallis

Vásárlóerő-paritáson jelenleg is Kína a világ legnagyobb gazdasága, és ez várhatóan így is marad 2050-ig, ráadásul igen jelentős előnnyel. Ahogy pedig a feltörekvő piacok szerepe egyre nő a világgazdaságban, 2050-re India átveheti a második helyet az Egyesült Államoktól, míg a negyedik helyre Indonézia emelkedhet fel – derül ki a jelentésből.

Egészen máshogy néz ki azonban a jövőkép, ha az egy főre jutó GDP alapján vizsgáljuk,

amely sokkal jobban méri a növekedéssel összefüggő életminőség javulást. Ez alapján jelenleg az USA a világ vezető gazdasága, amely szerepét 2050-ig meg is tudja tartani. Az Egyesült Államokat követi majd Németország, az Egyesült Királyság és Kanada. Kína és India azonban egyre jobban kapaszkodik majd föl, ahogy fokozatosan szűkül a jövedelmi rés – hangsúlyozzák az elemzők.

Rövid távú szenvedés

Nagy-Britannia kapcsán a PwC mostani, hosszú távú előrejelzése erős kontrasztot mutat a rövid távú várakozásokkal. A cég egyébként még tavaly márciusban, a referendum előtt közölt egy elemzést, melyben úgy számoltak, hogy

a kilépésnek igen durva következményei lennének.

A brexit ugyanis – mondták akkor – 950 ezer brit álláshely megszűnéséhez vezetne, egy átlagos háztartás pedig 3700 fontot bukna 2020-ig az EU elhagyásával.

A rövid távú hatások azonban igencsak kiszámíthatatlanok, és éppen ez adja a hosszú távú előrejelzések fontosságát. Az utóbbi ugyanis olyan területeket is magában foglal, mint a nyugdíj, az egészségügy, az energia, a klímaváltozás, a lakhatás, a közlekedés, valamint más egyéb infrastrukturális beruházások. Éppen ezért – mondja a PwC vezető közgazdásza, érdemes túllépni a rövid távú és kiszámíthatatlan politikai és gazdasági ciklusokon. A fundamentumokon alapuló hosszú távú előrejelzések ugyanis akár megbízhatóbbak is lehetnek a rövid távra fókuszálóknál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről