Magyar startup forradalmi 3D módszerével oktatják majd a sebészetet

Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét Szegeden Rovó László, tanszékvezető egyetemi tanár egy 69 esztendős férfit operál a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján. A Közép-Európában egyedülálló műtét során kívülről nem látható középfül-implantátumot ültettek be a beteg idegi eredetű halláskárosodásának kiküszöbölése érdekében MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A ME3D nevű cég mérnöki érdeklődésű magyar klinikusai és orvosai fejlesztették ki azt a 3D nyomtatást is alkalmazó módszert, melynek segítségével a sebészeti oktatásban szimulálni és vizsgálni lehet az érvarratok, összevarrt erek működését. A programcsomag online videok és képzési modellek segítségével gyakorlásra és távoktatásra is alkalmas.
Vágólapra másolva!

Alkalmazásukkal a rezidenseknek, vagy akár a végzett orvosoknak lehetősége nyílik arra, hogy mérhető és összehasonlítható visszajelzést kapjanak a ME3D szakértőitől arról, hogy hosszú távon milyen véráramlás várható az általuk összevarrt, szimulált ércsatlakozásoknál, írja a Gazdaságportál.hu.

A koncepció elkészültével az alapítók elkezdtek kurzusokat szervezni, ekkor mutatkozott igény arra, hogy felmérjék, milyen érdeklődés van a termékükre a piacon.

A piaci validációban és a visszacsatolásban volt a csapat segítségére az egészségügyi startupokra szakosodott, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által életre hívott és támogatott EIT Health. A ME3D cégvezetői jelentkeztek a 2017 április végén záruló European Health Catapult startup versenyre, melyet a piacon már bevezetett termékkel rendelkező, európai piacokra lépni szándékozó kis- és középvállalkozásoknak írtak ki.

Illusztráció: Rovó László, tanszékvezető egyetemi tanár hallássegítő műtéte Szegeden. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A beérkezett pályázatokat szakértők bírálták el, a ME3D bejutott a legjobb 4 közé, ezáltal lehetősége nyílt Brüsszelben bemutatkozni olyan nagyvállalatok képviselői előtt, mint például a GE Healthcare.

A ME3D jelenleg a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve a felhasználók véleményét építi be a termékfejlesztésbe, mely a világpiacra lépéshez és a 2018-ra tervezett kockázatitőke-bevonáshoz is elengedhetetlen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!