Szegedi startup vállalkozás digitalizálja a világ üvegházait

A mesékből lépett elő ez a lenyűgöző üvegház  - Fachwerk ház
Vágólapra másolva!
Több száz eszközük van a világban, és azokról öt másodpercenként érkezik adat, amit elemeznek, s ha kell, jelzik, hogy öntözni kellene. Mára a mezőgazdaságot kiszolgáló szoftvermegoldásoknál is találkozhatunk kockázatitőke-befektetéssel, az egyik alap az elmúlt év végén 400 millió forintos megállapodást kötött az üvegházi technológiákat fejlesztő szegedi Gremon Systems Zrt.-vel.
Vágólapra másolva!

Újszászi András fejlesztési vezető és csapata megoldást keresett az üvegházakban is jelentkező problémára, a megbízható munkaerő hiányára - írja a Délmagyar.hu. Az SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének haladó szellemű oktatóival együttműködve meg is született egy, a dolgozókat motiváló szoftver. Azóta nagyon messzire jutottak. Az üvegházi terminálba mágneskártyával bejelentkező alkalmazott a világon mindenütt saját nyelvén láthatja aznapi teendőit – az internetalapú, mobilról is elérhető rendszer bármikor fejleszthető.

A kertészeti szektorban nincs a világon másnak ekkora adatmennyisége.

A Trutina növénysúlymérés egy önálló, teljesen független rendszer, amely bármilyen üvegházba beszerelhető Forrás: artconcepthouse.eu

A felhasználóknak valós idejű tanácsokkal szolgálnak, valós idejű technológia támogatást nyújtanak. A mérlegrendszerükkel, lényegében megkérdezik a növényt, mire van szüksége. Annak tömegét, növekedését összevetik egy adott időszak páratartalmával, a napsütésével, és ehhez igazodva folyamatosan változtatható az öntözési, szellőztetési stratégia.

A cég az elmúlt években sikeresen jelent meg egyebek között Lengyelországban, Spanyolországban, Hollandiában és Finnországban, de ott vannak Ázsiában és a tengerentúlon – például Kanadában vagy Chilében – is.

A Gremon a korábbi évekhez hasonlóan 2017-re is megduplázta éves árbevételét. A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő is fantáziát látott a növényházi döntéstámogató rendszerek fejlesztésével, illetve gyártásával foglalkozó Gremonban, és nemrégiben 400 millió forint értékű befektetési megállapodást kötött a céggel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!