A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elképesztő károkat okoz a cigi Indiában

dohányzó indiaiak, cigaretta, India
An Indian man smokes a cigarette near the street side shop on the eve of "World No Tobacco Day" in Mumbai on May 30, 2016. Many countries are considering following the example of Australia and introducing 'plain packaging' of cigarettes with graphic health warnings which are said to reduce the appeal of smoking. / AFP PHOTO / PUNIT PARANJPE
Vágólapra másolva!
Indiában 267 millió ember dohányzik, sokan közülük gyerekek. Ez a hatalmas szám, és a káros szokás rengeteg pénzébe kerül az országnak, amely próbálják megelőzni a problémát. Nem csak a klasszikus cigi, hanem a rengeteg vegyszert tartalmazó rágós dohányok is népszerűek, de amíg viszonylag olcsók a termékek, addig nehezen érhető el áttörés ezen a területen.
Vágólapra másolva!

A világ minden pontján óriási problémát jelent a dohányzás, azonban van egy ország, ahol minden bizonnyal súlyosabb a helyzet, mint bárhol máshol.

A Tobacco Atlas felmérése szerint

összesen 625 ezer gyerek (10-14 éves) dohányzik minden nap Indiában.

Az érintettek nagy része fiú, de a 195 ezer lány is döbbenetesen magas szám.

A 195 ezer fő gyakorlatilag alig kevesebb,

mint a második legnagyobb magyar város, Debrecen teljes lakossága.

Rengetegen dohányoznak Indiában Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Hiába a kormány erőfeszítései a dohányzás visszaszorítása érdekében, a Reuters nyomozása tavaly kiderítette, hogy bizonyos dohányipari cégek tudatosan célozzák a fiatalabb indiai lakosságot színes reklámokkal.

Hogy pontosan mekkora károkat okoz a dohányzás Indiának arra különböző becslések vannak, de mindegyik megdöbbentő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint

minden évben 900 ezer indiai hal meg a dohányzásnak köszönhetően.

A WHO kitér arra is, hogy a dohányzással kapcsolatba hozható megbetegedések az államnak 16 milliárd dollárjába kerülnek.

A nőket is érintik az egészségügyi kockázatok Forrás: AFP/Deshakalyan Chowdhury

Ennél is nagyobb számmal állt elő a Tobacco Atlas,

amely szerint évente 27,93 milliárd dollárba kerül az országnak a dohányzás,

igaz ebben nem csak az egészségügyi kiadások szerepelnek, hanem beleszámolják azt is, hogy az így kieső munkaerő mekkora mínuszt generál a produktivitásban.

A fotó a dohánymentes világnapon, május 30-án készült Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Az elmúlt években történt előrelépés a megelőzés terén, és úgy tűnik azok hatásosak. Megtiltották a dohányzást az egészségügyi és oktatási intézményekben, prevenciós hirdetések futottak a tévében és rádióban, valamint kötelezővé tették a dobozok 85 százalékát lefedő grafikus figyelmeztetéseket.

A dohányzók aránya így 34,6 százalékról 28,6 százalékra csökkent hét év alatt,

de még így is összesen 267 millió indiai dohányzik.

A problémát azonban tetézi, hogy a világ dohányipari vállalatainak India az egyik legnagyobb piac, amelyeknek ráadásul vélhetően van befolyásuk a döntéshozókra is.

267 millió indiai dohányzik Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Ezt onnan lehet sejteni, hogy míg a WHO 70 százalékos adóterhet javasol a dohányárukra, addig az indiaiak relatív olcsón jutnak cigihez, mert ott csak 26 százalékos teher van a termékeken – írja a Quartz.

A cigaretta még csak a dohánytermékek egy része,

az országban népszerű a gutka, ami egyfajta ízesített, rágnivaló dohány, illetve a beedis, ami a helyi, kézzel sodort, szivarkaszerű dohányáru.

Mondani sem kell, hogy ezek a termékek szintén veszélyesek, sőt a thehindu.com szerint az akár 400 különböző kemikáliát tartalmazó gutka jóval ártalmasabb, mint cigaretta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!