A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Súlyos a szakemberhiány a kkv-szektorban

Modulo autóbusz, elektromos autóbusz, elektromotor, Modulo
Budapest, 2015. október 8. A magyar mérnökök által tervezett és fejlesztett Modulo buszcsalád elektromos hajtású buszai készülnek a NABI (North American Bus Industries) budapesti, mátyásföldi buszkarosszéria-gyártó és összeszerelő üzemében 2015. október 8-án. A kompozit műanyagból készül karosszériaelemek variálásával és összeragasztásával többféle hosszúságú busz építhető. A buszokból már járnak a fővárosban, a 15-ös, a 16-os és a 26-os vonalon. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
A hazai kkv-k több mint felének a szakemberhiány okozza a legnagyobb problémát – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A cégek kétharmada szembesült már az elmúlt fél évben a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, szerintük tapasztalt és nagy tudású munkaerőt találni a legnehezebb.
Vágólapra másolva!

Hiába a csökkenő munkanélküliség és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak számának emelkedése, a KSH legutóbbi adata szerint rohamtempóban növekszik a betöltetlen pozíciók száma.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások több mint 73.200 üres álláshelyről számoltak be tavaly év végén, holott egy évvel korábban ez a szám még csak 55.526 volt.

Eközben a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint az előző negyedévhez képest kismértékben, 34 százalékról 28 százalékra mérséklődött a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya, de az elmúlt 4 évre jellemző 20 százalékhoz képest ez még mindig kiemelkedőnek mondható.

Ezt tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozások szerint elsősorban a szakemberhiány akadályozza leginkább a cégek működését, amely mellett szinte eltörpülnek a tőke-, a kereslet- és a kapacitáshiány okozta problémák. Van azonban egy szerencsés réteg – a kkv-k 10 százaléka –, amelyet semmilyen tényező nem hátráltat a gördülékeny üzletmenetben" – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Három kkv-ból kettőnél gondot okoz a szakemberhiány Forrás: MTI/Balaton József

A társadalom elöregedésével egyre inkább előtérbe kerül a kevesebb munkatapasztalattal rendelkező Y generáció, hiszen egyes becslések szerint

két éven belül a munkavállalók 50 százaléka, 2025-ben viszont már 75 százaléka lesz 1980 és 1995 között született személy.

Mindezek tudatában nem meglepő, hogy jelenleg a legnagyobb gondot a nagy tudással és tapasztalattal rendelkező, ún. szenior munkavállalók megtalálása okozza a cégeknek, miközben a kezdő munkavállalók felvétele sokkal kevésbé állít akadályt a vállalkozások elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!