Hasznos lenne, de sok akadály gátolja a startupok és a piac együttműködését

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
A nagyvállalatok és a startupok együttműködése mindkét fél számára gyümölcsöző lenne: a nagyvállalatokkal együtt dolgozó startupok hírnévre tehetnek szert, a nagy cégek pedig frissítést és innovációt kapnak az ifjú vállalkozóktól. Erre a megállapításra jutott a CEE Ecosystem Summit résztvevői körében készített felmérésből és más szakmai anyagokból összeállított CEE: The resourceful region tanulmány.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen a 2017-es közép-kelet európai startup verseny, azaz a CESA döntősei, partnerei, zsűritagjai, befektetői és további meghívottjai gyűltek össze (nagyjából 150-en), hogy közösen gondolkodjanak a startupok jelenlegi régiós helyzetéről és jövőjéről, amelynek egyik fontos eleme a nagyvállalati együttműködés.

A megjelent nagyvállalatok képviselőinek 80 százaléka szerint a startupok és vállalatok közötti együttműködés kifejezetten pozitív hatással van a versenyképességre, míg a startupok képviselőinek 77 százaléka gondolta ugyanezt. Azonban hiába érzik mindkét cégtípus képviselői fontosnak a közös munkát, mégis a jelenlévő tíz közép-kelet európai régiós ország - köztük hazánk - képviselői közül a startupok 28 százaléka, míg a nagyvállalatok 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a saját országában jónak vagy kiváló a felek közötti együttműködés.

Több oka is van annak, hogy az együttműködés nem a kívánt szintű. Talán a legfontosabb, hogy

a két cégtípus eltérő időskálán mozog.

Míg egy nagyvállalat néhány hónaptól kezdve akár egy évig elhúzódva dönt, és ez az idő egy startup esetében akár egy teljes élethossz is lehet.

De különböznek a szerződéskötések is,

hiszen a nagyvállalatok a különböző biztonsági és személyes adatvédelmi előírások miatt hosszadalmas leírásokat készítenek.

A startupok pedig az összetett nagyvállalati döntéshozatalt értik nehezen,

holott ebben a folymatban kell értéket teremteni a partnerek számára. A rendezvény résztvevői túlnyomórészt egyetértettek abban, hogy egy harmadik, a két fél közt közvetítő félre van szükség a sikeres együttműködéshez.

Több tényező nehezíti a nagyvállalatok és a startupok együttműködését, de van megoldás ezek áthidalására Forrás: Shutterstock

A résztvevők arra is felhívták a figyelmet, hogy szükség lenne egy olyan jogi keretrendszerre, amely egyszerűsítené az együttműködést, például szabványos iparági legjobb gyakorlatok létrehozását az együttműködéshez vagy a startup kiválasztási folyamatához. A startupok pedig képzésekkel sajátítanák el a vállalatok működési logikájának a megismerését.

A rendezvényen felmerült az akcelerátorok szerepe is. A tanulmány

a magyarországi MKB Fintechlabot és a Telenor akcelerátorát hozza fel példaként,

amelyek a nemzetközi ügyfélkörükhöz és partnerhálózatukhoz is elérést adnak, továbbá sandbox környezetet is biztosítanak a teszteléshez.

Cikkünk a Hwsw.hu írása alapján készült, mely bővebben is foglalkozik a témával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről