Keresne egy ország válságán? Vegyen bevásárlóközpontot!

brit UK infláció vásárlás shopping árak hátat fordít London
Vágólapra másolva!
Számos ingatlan-befektető csapott le a lehetőségre, amikor Portugália a 2010-es évek elején válságba került. A nehézségek a hazai fogyasztást is elérték, ezért az amerikai Blackstone magántőke-társaság úgy gondolta, összeköti a két területet, és elkezdett bevásárlóközpont-ingatlanokat vásárolni. Ma úgy tűnik, az üzlet igencsak kifizetődőnek bizonyul.
Vágólapra másolva!

Sokan gondolták azt a 2010-es évek elején, hogy jó befektetésnek bizonyulhat portugál ingatlanokba fektetni, amikor az ország pénzügyi mentőcsomagra szorult az eurózóna válságának idején. A New York-i székhelyű Blackstone magántőke társaság azonban úgy vélte, érdemes emelni a tétet, és

bevásárlóközpont-ingatlanokat kezdett venni 2013-ban.

Az elmúlt időszak üzletei alapján úgy tűnik, a furcsának tűnő döntés kifizetődik – írja a Bloomberg.

A Blackstone a múlt hónapban adott el ugyanis három Lisszabon körüli bevásárlóközpont-ingatlant az Auchannak, és éppen lezárni készül egy negyedik üzletet a spanyol Merlin Properties Socimivel, mintegy 450 millió euró értékben. Ez pedig az ügyet ismerők szerint nagyjából a duplája az egykori vételárnak.

Nagybevásárlás válság idején

Ráadásul nem a Blackstone volt az egyetlen befektetési vállalat, amely lecsapott az olcsó ingatlanokra. A lisszaboni Square Asset Management szakértője szerint a válság idején több ilyen cég is élt a lehetőséggel, és ezek a társaságok most igen jó áron adhatják el az ingatlanokat, főként más külföldi cégeknek. Noha akkor ezek a befektetések kockázatosak voltak, mára sokkal biztonságosabbak, bár sokkal alacsonyabb hozamot is jelentenek – mondta Pedro Coelho, a Square vezérigazgatója.

Lisszaboni utcakép Forrás: Flickr/Ann Wuyts

A háttérben az állt, hogy miután Portugália elfogadta a mentőcsomagot 2011-ben,

a bevásárlóközpontok működtetői komoly nehézségekkel néztek szembe a gyengülő fogyasztás miatt.

Beütött ugyanis a recesszió, a munkanélküliség pedig 17,5 százalékon tetőzött 2013-ban. A Blackstone pedig éppen ekkor döntött úgy, hogy megveszi az első négy ingatlant Lisszabon külvárosában.

Kivárt fellendülés

Innentől pedig csak meg kellett várni a gazdasági talpra állást, amely idővel el is érkezett. A portugál gazdaság a becslések szerint 2017-ben 2,6 százalékkal bővült, ami a leggyorsabb ütem 2000 óta. Decemberben a munkanélküliségi ráta pedig 7,8 százalékra süllyedt, amire 2004 óta nem volt példa. Mi több,

a 2015 óta hatalmon lévő szocialista kormány további minimálbéremelési tervei méginkább erősíthetik a belső fogyasztást.

Nem véletlen tehát, hogy a felmérések szerint a bevásárlóközpontok eladási indexe 10 százalékkal erősödött 2017-ben.

Miközben pedig az idei év már most igen erős az ingatlanüzletek területén, a Jones Lang LaSalle előrejelzése szerint a kereskedelmi ingatlanokba történő befektetések 2018-ban elérhetik a rekordnak számító 2,5 milliárd eurót, bőven lenyomva a tavalyi 1,9 milliárdos számot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!