Budapest belvárosban razziázik a NAV

kávé,bazár,bár
Vágólapra másolva!
Vizsgálatsorozatot indított hétfőn az adóhivatal Budapest belvárosában, a revizorok vendéglátóhelyeket, kereskedőket és taxisokat ellenőriznek. Mint a Magyaridők.hu megtudta, a revizorok célzott ellenőrzéseket végeznek, a helyszíneket előzetes kockázatelemzés után keresik fel. Múlt nyáron a bulinegyedben az ellenőrzések 25 százalékánál történt valamilyen szabálytalanság.
Vágólapra másolva!

Fokozott adóhatósági jelenlétre számíthatnak a budapesti belvárosban működő vendéglátóhelyek, kereskedők és taxisok ezen a héten – mondta a Magyaridők.hu-nak Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóügyi szóvivője.

Az ellenőrzések 2019. január 28. és február 1. között zajlanak a NAV kelet-budapesti igazgatóságának munkatársai segítségével, az V., VI. és VII. kerület egyes helyszínein.

Mint a szóvivőtől a lap megtudta, a revizorok főként arra kíváncsiak, hogy az érintett gazdasági szereplők megfelelően átadják-e a nyugtát, a számlát vevőiknek. Emellett megvizsgálják azt is, hogy a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat, az előírások szerint használják-e online pénztárgépüket, s lerótták-e az úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulást. A hatóság kockázatelemzés után választja ki, hogy mely gazdasági szereplőket keresi fel - tette hozzá a szóvivő.

A tavalyi ellenőrzés során akadt olyan bár is, amely a korábbi heti átlagos egymilliós forgalmához képest az előre meghirdetett ellenőrzési akció hetében 14 millió forint bevételt rögzített Forrás: pixabay.com

A kiválasztásban az a tavaly nyári ellenőrzés is szerepet játszhat, melyet a revizorok a fővárosi bulinegyedben tettek. 2018 júniusában egy hétig tartott az ellenőrzés a környék nagy forgalmú vendéglátóhelyein, vásárcsarnokaiban, ajándékboltjaiban és a helyi taxisoknál. Az ellenőrzés olyan mértékű volt, hogy még a megyei igazgatóságtól is csoportosítottak munkatársakat a nagyobb létszám eléréséhez. Akkor az adóhivatal azt közölte, hogy a bulinegyed minden negyedik ellenőrzött vállalkozásánál derült fény valamilyen szabálytalanságra.

Pedig ahogy most, úgy tavaly nyáron is előre meghirdette az ellenőrzést adótraffipax nevű oldalán az adóhivatal.

A tavaly ellenőrzés idején jelentősen megugrott a nyugtaszám és a bevétel a bulinegyedben: számos olyan kereskedő volt, amelynek háromszorosára nőtt a bevétele,

sőt akadt olyan bár is, amely a korábbi heti átlagos egymilliós forgalmához képest az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint bevételt rögzített. Az ellenőrzések végeztével aztán több helyen visszaestek a bevallott számok. Ekkor döntötte el az adóhivatal, hogy folytatja az ellenőrzéseket.

Cikkünk a Magyaridők.hu írása alapján készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!