Ezek 2019 leginnovatívabb országai

South Korean Robot Company Builds A Manned Walking Robot > on December 27, 2016 in Seoul, South Korea. Seoul-based robotics company Korea Future Technology has built a robot named Method-1, which can be controlled by human pilot by us
Dél-Korea fejleszti az első beülős, az emberi pilóta irányította robotot
Vágólapra másolva!
A Bloomberg immár hetedik éve készít listát a világ leginnovatívabb országairól. Az összeállításra azért szoktak odafigyelni a megjelenéskor, mert az elemzők nemcsak az államok kutatásra és fejlesztésre fordított összegeit vizsgálják, hanem számos további mutatót is néznek.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg Innovációs Indexe olyan szempontokat is figyelembe vesz az egyes országok értékelésekor, mint például a gyártókapacitás és annak fejlettsége, az ott működő high-tech vállalatok száma, a termelékenységi mutatók, és sok más egyéb szempont.

A 2019-es rangsor a héten jelent meg, akkor, amikor Davosban a Világgazdasági Fórumon tanácskoznak a világ vezető gazdasági hatalmai, vállalatvezetői, illetve valamilyen területen prominens személyiségei a globális világ aktuális kihívásairól.

Dél-Korea fejleszti az első beülős, az emberi pilóta irányította robotot Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Chung Sung-Jun

Az idei év nagy vesztese Svédország, amely tavaly a 2. helyen állt, most viszont csak a 7. lett. Kína és Izrael is jobban teljesített egy fontos mérőszámban, ez pedig az új szabadalmak kérdése. Kína három helyet javítva a 16. pozíciót foglalta el, míg Izrael öt helyett ugrott felfele, és az 5. lett.

A lista első 10-15 helyén egyébként általában olyan befutók vannak, amelyek jelentős pozíciójavítást értek el 2018-hoz képest.

Németország és Finnország mindenképpen ilyen, de ilyen az USA is, amely három helyet felfele lépve, a 8. helyre ugrott fel. Veszített ugyanakkor Szingapúr és Japán is, 3-3 helyet pozícióikból.

A tíz leginnovatívabb ország idén:

Forrás: Bloomberg

A Bloomberg egyik elemzője úgy fogalmazott, hogy az innováció jelentőségének növekedése különösen a magas jövedelmű ázsiai országokban figyelhető meg. Az egyszerű összeszerelő munkák a régió alacsony jövedelmű országaiba vándoroltak át, míg a feltörekvő államok egy részében már a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágak jelentek meg. Ráadásul Ázsia több országában előnyösebbek a demográfiai mutatók, mint sok fejlett államban.

A lista élén egyébként nincs változás.

Az elemzők úgy találták, idén is Dél-Korea a világ leginnovatívabb állama, a lehetséges 100-ból 87,38-as összpontszámmal.

Magyarország idén a 32. helyen végzett.

Az elemzők a világ 200 országának gazdaságát vizsgálták az index összeállításakor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről