Négyszázmillió dolláros üzletet kötöttek a gyilkos tóra

kivu lake water garden blue hills rolling beauty beautiful landscape nature trees plants flowres relax peace peaceful luxury
A Kivu-tó Ruandában, gyilkos metánját energiatermelésre fogják
Vágólapra másolva!
Óriási üzletet kötött Ruanda egy magánvállalattal, amely palackozott gázt szállítana a háztartásoknak a Kivu-tóból, vagy ahogyan gyakran nevezik, a "gyilkos tóból" - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekvő Kivu-tó a világ egyik különös természeti képződménye. Nevezik "robbanó tónak" is, mivel a mélyebb, nagyjából 300 méter mélyen lévő rétegeiben rengeteg metán van. Számos tudós pedig úgy gondolja, aggodalomra ad okot, hogy a tó vulkanikus területen található. Egy esetleges kitöréskor a tó alatti vulkanikus hatások kiszoríthatják a felhevült vízből a metánt, a robbanás pedig óriási mennyiségű szén-dioxid felszabadulását eredményezné. A hatás pedig rendkívül pusztító lehet.

Egy ilyen reakció a víz közelében élők halálát okozhatja, több ezer, vagy akár több tízezer ember életét követelve.

Ez a magyarázat arra, a tó miért kapta a "gyilkos" jelzőt is.

Az elmúlt évtizedekben volt is rá példa, hogy a kiszabaduló metán a tó közelében élő vagy épp a vízen tartózkodó emberek halálához járult hozzá közvetetten.

A Kivu-tó Ruandában, gyilkos metánját energiatermelésre fogják Forrás: 123rf

Mindez azonban nem tántorítja el a befektetőket a tóban és annak metánjában rejlő üzleti lehetőségek kihasználásától.

A Gasmeth Energy, egy amerikai, nigériai, illetve ruandai üzletemberek tulajdonában álló magáncég

400 millió dolláros, azaz mintegy 110 milliárd forint értékű szerződést kötött a gyilkos gázok hasznosítására.

A cég tervei szerint nemcsak üzleti hasznuk lehet a gáz hasznosításából, hanem ezzel elősegíthetik a mérgező gázbuborékok felszínre kerülését.

A vállalat hét évre szóló megállapodást kötött arra, hogy a tóból kinyert gázokból palackozott formában állít elő és szállít energiahordozót. A megállapodás keretében vállalta, hogy az ehhez szükséges üzemeket megépíti a tónál.

Clare Akamanzi, a Ruandai Fejlesztési Bank vezetője elmondta:

a palackozott metán óriási segítség lenne az ország 12 millió lakosának.

A háztartások jelentős része ugyanis még főként fát tüzel el, hogy energiához jusson, de az ország kivitelének szempontjából fontos teafeldolgozó üzemek számára is hasznos és takarékos megoldást jelentene a váltás. Az igazgató az is hozzátette: a gáz hasznosítása sokkal környezetbarátabb, mint a faégetés, és jól illeszkedik Ruanda "zöld" irányelveihez.

Fiatal halászfiú a Kivu-tavon Forrás: AFP/Natalia Jidovanu

A Kivu-tónál egyébként már folytat két helyi vállalat a felbugyogó gázok hasznosítására épülő villamosenergia-termelést. Ennek lehetőségeiről az Origo ebben a cikkében írt.

A cég várhatóan mostantól számítva két éven belül kezdheti meg a kivu-tavi palackozott gáz forgalmazását.

A termékárakat egyelőre nem határozták meg.

A Kivu-tó kétségkívül az egyik legismertebb, veszélyes gázokat kibocsátó tó Afrikában, de nem az egyetlen. Kamerunban is találhatók ilyen képződmények, igaz, jóval kisebbek. Ezek egyike az 1980-as években, magából mérgező gázokat kilökve, mintegy 1800 ember halálát okozta. A Kivu-tavat azért is tartják aggasztó helyszínnek, mert partvidéke jóval sűrűbben lakott, mint a kameruni állóvizeké.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről