A fix kamat választása védheti meg a lakáshiteleseket

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a devizahitelek kivezetésével csak az árfolyamkockázat szűnt meg, a kamatkockázat nem. A lakáshitelt felvevők tehát még mindig vállalnak pénzügyi kockázatot, ha változó, piaci kamatozáshoz igazított konstrukciókat választanak. Szerencsére a 96 százalékos túlnyomó többség a fix kamatozás mellett dönt.
Vágólapra másolva!

A forinthitelek térnyerésével megszűnt ugyan az árfolyamkockázat, de nem szűnt meg a kamatkockázat, azaz a kamatok nem várt növekedése akár jelentősen is befolyásolhatja a havi törlesztőrészleteket.

Változó kamatozást akkor érdemes választani, ha a piaci hitelkamatok magas szinten vannak, és csökkenésük várható. Ilyenkor ugyanis a fix kamatra kötött hitelnél akkor is többet fizetünk, amikor azt a piaci kamatszint már nem indokolná.

Ezzel szemben a fix kamatozás választása akkor előnyös, ha a kamatok alacsonyan járnak és emelkedésük várható, ebben az esetben ugyanis a törlesztőrészletek a piaci kamatemelkedés időszakában is a régiek maradnak.

Az OTP Bank tavalyi ingatlanhitelezési eredményei összhangban vannak az MNB tavalyi statisztikájával.

Eszerint az év utolsó hónapjában a lakáshitelek 94,9 százalékát már fix kamatozással vették fel a háztartások, míg 2018 első negyedévében ez az arány még csak 72 százalék volt.

A fix kamatozású hitelek arányának emelkedése annak ellenére töretlen volt tavaly, hogy

az év egészében 3 százalék alatt maradt a változó kamatozású hitelek átlagkamata, míg a fix kamatozású hitelek átlagos kamata ezt 1,5-2 százalékponttal meghaladta.

„A fix törlesztésű lakáshitelek népszerűségének rohamos növekedése is bizonyítja, hogy az ügyfeleinknek a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb szempont. Ez a tendencia előrejelzéseink szerint idén is folytatódni fog" – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Fix vagy változó kamatot válasszak? - a fix kamatozású hitelek most drágábbak, de a különbség bőségesen megtérül, ha kamatemelkedési hullámra kerül sor a futamidő alatt bármikor Forrás: Shutterstock

A látványos változás mögött a lakosság erősödő kockázatkerülése, az adósságfék szabályok változásának hatása, valamint a Magyar Nemzeti Bank terméke, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek terjedése áll. Az OTP Banknál az arányuk tavaly 75 százalék volt az összes lakáshitel igényhez képest. Az indulás óta a hitelintézet több mint 14 ezer ilyen hitelkérelmet fogadott be, közel 175 milliárd forint értékben.

„Az elmúlt évek eredményeit látva további bővülésre számítunk a lakáshitel piacon 2019-ben is" – folytatta Kormos Zoltán. "A lakáshiteleken kívül számos egyéb, az otthoncélok megvalósítását szolgáló pénzügyi termék is elérhető a piacon, amelyek tudatos felhasználásával, több millió forinttal növelhető a vásárlásra szánt összeg. Érdemes ezért olyan pénzügyi partner segítségét kérni, aki segít a legjobb konstrukciók kiválasztásában".

Az OTP Bank szakértői 2019-ben továbbra is jelentős bővülésre számítanak. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege az eddig tapasztalt növekedési ütemből adódóan túlszárnyalhatják az 1200 milliárd forintot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről