Nagy bajban az izlandi fapados légitársaság

Izland, WOW légitársaság
A picture taken on August 6, 2018 shows a Wow plane on the tarmac of Roissy-Charles de Gaulle Airport, north of Paris. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Az összeomlás szélére jutott a Wow Air, Izland fapados légitársasága, miután néhány napja egy újabb befektetőcsoport is kihátrált a cég megmentésére indult összefogásból - írja az Independent. A baj akkora, hogy a cég már járatokat is kénytelen törölni takarékossági okokból.
Vágólapra másolva!

Még egy hete sincs, hogy a Wow Air riválisa, az Icelandic Group, tárgyalásokat kezdeményezett a céggel annak felvásárlásról, a vállalat máris bejelentette: felálltak a tárgyalóasztaltól. A vállalat vezetője, Bogi ​Nils Bogason, döntésüket azzal indokolta, áttekintve a Wow Air pénzügyi helyzetét és egyéb körülményeit, úgy látják, nincs okuk arra, hogy folytassák az egyeztetetéseket.

Könnyen lehet, ezzel az izlandi fapados cég utolsó reményét is elveszítette a megmenekülésre.

Nem ez az első hír, hogy nehéz helyzetbe kerülnek a skandináv légitársaságok. A Wow Air friss cég, 2012-ben indult, és fiatalos arculatával, megfizethető áraival, hamar népszerű lett az utazók körében. Mégsem bírta a versenyt, ahogy a leggyorsabban növő Norwegian Airlines is - ez a cég az elsők között terjesztette ki a fapados modellt tengerentúli útvonalaira - nemrégiben segítségre szorult a folytatáshoz. A Wow Air első számú konkurense, a Primera Air már 2018-ban csődöt jelentett.

Nagy bajban van a Wow Air, kérdéses a folytatás Forrás: AFP/Joel Saget

A Wow Air részéről most azt közölték, azonnali szerkezetátalakításba kezdnek, hogy talpon maradhassanak.

Miközben új befektetői köröket próbálnak megnyerni a folytatáshoz, átstrukturálják az adósságállományt is.

Mindeközben számos utas arról panaszkodott az újságíróknak, hogy a cég egyre több járatát törli anélkül, hogy a hoppon maradt utazóknak segítséget nyújtott volna a továbbjutásban, ahogy az egyébként a légitársaságoknak kötelessége.

A cég már múlt héten törölte a Reykjavíkból Chicagóba és Pittsburghbe tartó járatait, de a brüsszeli és a barcelonai utakat repülő gépeik is a földön maradtak. Több elégedetlen utas arról számolt be, hogy a törlésekről nem kaptak időben értesítést, a cég nem vagy csak késve válaszol jegyár-visszatérítési igényükre, és éjszakára sem ételt, sem szállást nem biztosított a repülőtéren rekedteknek.

A Wow Air legutóbb a hétfő reggeli, Gatewickből Reykjavíkba tartó járatát törölte, néhány órával az indulás előtt. Egy utas Twitteren arról panaszkodott, segítség nélkül hagyta őket a cég, és másik légitársaság másik járata csak két nap múlva indul majd, amire át tudnak foglalni.

A vállalat 2018-ban 3,5 millió utast szállított, flottája Airbus gépekből áll, és mintegy 1000 embert foglalkoztat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!