A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sötét üzletté vált a születendő gyerek nemének megállapítása

magzat, terhesség, anya
Vágólapra másolva!
Ügynökségek tucatja jött létre Kínában egy olyan szolgáltatás online forgalmazására, amelynek lényege, hogy állapotos nők Hongkongba csempészhetik vérmintájukat laboratóriumi vizsgálatra magzatuk nemének megállapítására – írja South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap.
Vágólapra másolva!

Kínában 2003-ban betiltottak minden olyan tesztet, amely a magzat nemének megállapítását szolgálja nem orvosi célból, viszont a különleges gazdasági övezetnek számító Hongkongban nincs ilyen tiltás.

A 3000 és 4000 jüan közötti árakon (kb. 130-170 ezer forint) kínált szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek, általában egy vérminta levételére alkalmas készletet kapnak.

A vérmintából vett teszteket azzal ajánlják a várandós nőknek, hogy azok rendkívül nagy pontosságúak, 99,4 - 99,99 százalékos bizonyossággal adnak eredményt a születendő gyermek neméről a terhesség 5-7. hetében.

A mintát pedig az ügynökségek tanácsára plüssjátékba vagy csomagolt élelmiszerek közé rejtve adják át az ügynökség embereinek, hogy ők eljuttassák egy hongkongi laboratóriumba.

A kiskapu kihasználására létrejött ügynökségek tevékenységére az utóbbi években a kínai hatóságok is felfigyeltek, ezért 2015 óta szigorúbban lépnek fel a vérminták illegális kivitelével szemben.

Márciusban például egy 12 éves diákot tartóztattak fel a vámhatóságok, mert a dél-kínai Kanton tartományból 142 vérmintát próbált meg hátizsákban Hongkongba csempészni.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/Tek Image

A lap az ügynökségek közül 52 olyat talált, amelyet tavaly hoztak létre, míg 2017-ben ez a szám még csupán 29 volt – vagyis az üzletág a hatósági intézkedések ellenére virágzik.

Az újságnál összehasonlították a Kínában egyik meghatározó közösségi platformnak számító Weibo oldalán, a szolgáltatás promotálására létrejött profilok számát az egészségügyi szakszolgálatok által felderített, engedély nélküli vérmintaszállítások számával. Úgy találták, a kettő között arányosság található, méghozzá évekre visszamenőleg. Idén májusig 13 olyan profilt azonosítottak, amelyek a kétes szolgáltatást ajánlják a felhasználóknak, és ehhez 6 olyan vérmintaszállítási esetet, amelyet előzetesen nem engedélyeztek.

Míg Kínában törvény tiltja a vérminták engedély nélküli kivitelét, Hongkongban csak abban az esetben kötik engedélyhez a vérminták behozatalát, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a minta fertőző anyagot tartalmaz.

A hongkongi hatóságok tehát csak a minták esetleges fertőzésveszélye miatt indíthatnak eljárást a csempészek ellen.

Kwok Ka-ki, a hongkongi Polgári Párt egyik törvényhozási képviselője, aki ráadásul maga is orvos, a SCMP-nek úgy nyilatkozott: Hongkongban is be kellene tiltani az effajta üzelmeket, mert a nemek kiválasztása súlyos etikai problémát vet fel. Sokan Hongkongban elvégeztetik a vizsgálatot, majd ha számukra nem kedvező az eredménye, Kínában abortusznak vetik alá magukat, mert ott az erre vonatkozó szabályok sokkal enyhébbek. A politikus szerint a hatóságoknak fedett akcióban kellene nyomozniuk az ügyben.

Ugyanakkor egy hongkongi, laboratóriumi kémikus szakember szerint az ottani laborok közül mindössze néhány érintett a kétes üzletben. Li Wai-chun azt nyilatkozta, a hivatalos előírások alapján, a labortesztek eredményét csak a megfelelően nyilvántartásba vett orvosoknak adhatják ki. Egyébként is, Hongkongban sokan úgy gondolják, hogy etikailag aggályos, ha DNS alapján történik a nemek meghatározása, és ezért sokan nem is folynak bele az efféle tevékenységekbe.

Illusztráció Forrás: BSIP/FERNANDO DA CUNHA / BSIP/Fernando Da Cunha

Egy jogvédő szervezet egy márciusban közzétett jelentéséből kiderül: Kínában az 1979 és 2015 között érvényben lévő egykepolitika, valamint a hagyományosan a fiúgyermekeket előnyben részesítő gondolkodás együttes hatására erőteljesen felborult a társadalomban a nők és a férfiak aránya, aminek következtében

kutatói becslések szerint a kínai társadalomból 30-40 millió nő hiányzik.

Rengetegen döntöttek ugyanis úgy, hogy ha csak egy gyerekük lehet, az fiú legyen, és ennek érdekében sok esetben még a csecsemőgyilkosságtól sem riadtak vissza.

Az egykepolitika megszüntetéséről az Origo ebben a cikkében írt, ebben pedig arról a demográfiai csapdáról, amelybe Kína a nemek arányának erőszakos eltolása miatt került. Ugyan az egykepolitika lezárása után, ma már páronként két gyermeket engedélyeznek Kínában, a gyakorlat azonban mégsem változott jelentős mértékben.

A hagyományos felfogás szerint a lánygyermek kiházasodik a családból, vagyis nevelése jövendőbeli férje családjának hoz hasznot, míg a fiúgyermek tovább viszi a család nevét, ráadásul az ő feladata, hogy felnőttként gondoskodjon a szüleiről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!