A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem emelt kamatot az MNB

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
Ezúttal sem változtak a monetáris kondíciók. A Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatszinteket, az alapkamat 0,9, a jegybanki betéti ráta -0,05 százalékon maradt.
Vágólapra másolva!

A nemrég megjelent közleményben a döntéshozók kiemelik, hogy az inflációt meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg, az élénk belső kereslet emeli, míg a külső romló konjunktúra az év második felétől fékezi az áremelkedés ütemét.

A negyedévenként meghatározott, kiszorítandó likviditás mértékét 200-400 milliárd forintban határozták meg a harmadik negyedévre vonatkozóan, mely 100 milliárd forinttal alacsonyabb a második negyedéves összegnél - írja elemzésében az Equilor.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ezzel lényegében lassítanak az óvatos monetáris szigorítási folyamatban. Az utolsó bekezdésben szerepel két fontos mondat: "Az inflációs kilátások tekintetében a második félévben beérkező adatok meghatározóak. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni". Összességében tehát azt lehet látni, hogy a külső környezet változásával időt nyert a hazai jegybank, és a második féléves adatok függvényében fognak a továbbiakról dönteni, és az alapforgatókönyv a laza monetáris kondíciók fenntartása.

A GDP-növekedési prognózist az idei évre vonatkozóan jelentősen, 3,8 százalékról 4,3 százalékra emelték,

a jövő évit 3,2 százalékról 3,3 százalékra, míg a 2021-est 3 százalékról 3,3 százalékra. Az inflációs várakozások is emelkedtek, idén 3,1 százalékos helyett 3,2 százalékost, jövőre 3,1 százalékos helyett 3,4 százalékost, míg 2021-ben 3 százalék helyett 3,3 százalékos inflációt vár a jegybank. Utóbbi módosítások arra utalnak, hogy továbbra sem fognak a kamatemeléssel sietni.

Az inflációs folyamatok tovább erősödtek májusban.

A fogyasztói árindex 3,9 százalékra, a maginfláció 4 százalékra emelkedett, a jegybank által kiemelten figyelt, adószűrt maginflációs mutató pedig 3,7 százalékra. A nyári hónapokban várható némi visszarendeződés a magasabb bázishatás miatt, azonban mivel a belső fogyasztás továbbra is erőteljes maradhat, nem számítunk jelentős visszaesésre. Összességében az idei évben a jegybank toleranciasávjának felső széle közelében alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, a folyamatot elősegítheti a forint gyengülése is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!