A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNÖzbas Szofi
12:20CselgáncsCatherine Beauchemin-Pinard-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Országok, amelyeket eddig papíron elkerült a koronavírus

legnapsütöttebb helyek Kiribati
Vacant land is at a premium on Tarawa atoll, capital of the vast archipelago nation of Kiribati 11 September 2001, which has offered to accept some of 670 mainly Afghan refugees bound for neighbouring Nauru. Nauru is largely unprepared to accommodate some 521 refugees currently onboard the Australian troop carrier "Manoora". Another 150 refugees onboard will be flown directly to New Zealand. AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD
Vágólapra másolva!
Miközben a világ jelentős részén jelen van az új koronavírus, alaposan felforgatva a dolgok hétköznapi menetét, a május 4-i adatok szerint még mindig vannak olyan államok, térségek, amelyeket nem ért el a fertőzés. Pontosabban: vannak olyan országok, ahonnan hivatalosan még nem jelentettek megbetegedést. A Statista infografikára gyűjtötte ezeket az országokat.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány nemzetközi terjedésére vonatkozó, a legszélesebb körben hivatkozási alapként használt adatokat a Johns Hopkins Egyetem gyűjti folyamatosan és közvetíti a nyilvánosság számára. Az intézmény május 4-i statisztikái szerint még mindig van a világon néhány olyan ország, amelyet elkerült a koronavírus:

Infographic: Which Countries Have Escaped The Coronavirus So Far? | Statista You will find more infographics at Statista

Adódik a kérdés: minek köszönhető az, hogy ezekben a kicsiny területű, Magyarországtól földrajzilag távoli államokban eddig nem ütötte fel a fejét a vírus? A szerencsének, a hatékony megelőző intézkedéseknek, vagy valami egészen másnak? Ezekre a kérdésekre olykor meglepő válaszokat lehet találni.

Először, fontos rögzíteni, hogy a lista azokat az országokat tartalmazza, amelyek hivatalosan nem jelentettek Covid-19 fertőzést. Noha természetesen elképzelhető, hogy egyes államokat eddig valóban elkerült a betegség, vannak olyan országok, ahol ennek az információnak megkérdőjelezhető a hitelessége. Észak-Korea például ilyen ország.

A világtól elzárkózó latorállam hivatalosan azt állítja, hogy a ragály nem jelent meg az országban, és pusztán megelőzési céllal alkalmaz karanténokat.

Könnyen lehet azonban, hogy ez félrevezető közlés. Egyre több szakértő véli ugyanis úgy, nehezen hihető, hogy az országot valóban elkerülte volna a vírus, sőt, nem kizárt, hogy súlyos járvány zajlik a határain belül, amit Phenjan megpróbál a szőnyeg alá söpörni. Erről több alkalommal írt az Origo is. Nem segíti a tisztánlátást az sem, hogy az ország első számú vezetője, Kim Dzsongun, hosszú hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, és csak pár napja bukkant fel újra. Mindez számos találgatásra adott okot az ország valós helyzetét illetően.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy Észak-Korea egyébként is vasszigorral őrzi határait,

így elméletileg nem zárható ki, hogy az állami kommunikáció ezúttal valóban hitelesen tájékoztat a koronavírus-helyzetről.

A Kiribatihoz tartozó Tarawa-atoll Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Másodszor pedig, a listán feltűnően sok, egozikusnak tekintett szigetország található. A Csendes-óceánban nyugvó aprócska államok jelentős része az adatok szerint még mindig mentes a fertőzéstől. Természetesen ezeken a helyeken is előfordulhat, hogy a fertőzés már megjelent, csak a helyi hatóságok még nem észlelték azt, vagy nem jelenik meg a statisztikákban.

Ugyanakkor ezen kicsiny tengeri államok többsége az elsők között zárta le határait, illetve belépési pontjait a külvilág előtt, így egyáltalán nem elrugaszkodott gondolat az, hogy eddig sikeresen távol tudták tartani területüktől a vírust.

Vanuatu például már március közepén kivételes szigorral járt el, sürgősséggel leállította teljes ki- és beutazó forgalmát, mégpedig előre nem közölt időtartamra. Kiribati pedig nem csak a beutazásokat tiltotta meg, hanem a saját szigetei közötti közlekedést is lakosainak.

Szintén kicsiny országnak számít az afrikai Lesotho, amely a mostani adatok szerint az egyetlen olyan állam a kontinensen, ahol hivatalosan nincs jelen az új koronavírus. Az ország helyzete annyiban sajátos, hogy pusztán egyetlen más állammal határos, mégpedig a Dél-Afrikai Köztársasággal, hiszen annak területébe ékelődik, és gazdasága is erősen függ attól.

Ugyanakkor - erről itt írt az Origo - Lesotho nagyon korán meghozott olyan megelőző intézkedéseket a terjedés lassítására - gazdaságvédő döntésekkel együtt -, mint a járvány miatt érintett más országok. Így itt sem kizárt, hogy azok eredményesek voltak a járvány visszaszorításában, és eddig valóban elkerülte a fertőzés az ott élőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!