A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egyre nagyobb üzlet az oroszlántenyésztés

oroszlán
Ez az orsozlán nem az az oroszlán, a kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Dél-Afrikában az oroszlántenyésztés jó üzletnek számít. Köztudott, hogy jól szaporodik fogságban, annyira, hogy a XX. század második felében már gondot okozott az európai állatkertekben, cirkuszokban tartott példányok utódainak elhelyezése. Nem véletlen, hogy az 1990-es évektől gyakorta a nőstényekbe helyezett fogamzásgátló implantátummal védekeztek.
Vágólapra másolva!

Ezt megelőzően is próbálkoztak az oroszlánok fogamzásgátlásával. Több helyen a legegyszerűbb módszert alkalmazták, azaz a hímeket kiherélték. Igen ám, de ezek ettől nemcsak ellustultak, hanem fenséges megjelenésüket, királyi ékességüket, a sörényüket is elveszítették - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy Afrikába utazzanak vadász- és fotószafarikra. Így ott valóságos oroszlánhiány alakult ki, sőt, azokra a helyekre is be kellett telepíteni, ahonnan már korábban kipusztították őket.

Nem egy alfaj mára eltűnt, ezekre a területekre viszont jellemzően úgynevezett állatkerti oroszlánokat, alfajhibrideket telepítettek.

Különösen Dél-Afrikában erősödött meg a turizmus, ahol az erre szakosodott nagybirtokokon többnyire vagy csak fotó-, vagy csak vadászszafarikat szerveznek. A fotószafarikat rendező nagybirtokokon általában intenzív vadtenyésztés is folyik.

Az oroszlán több alfaja mára eltűnt Forrás: Alexas_Fotos/Pixabay

Az oroszlánokat nem ritkán kisebb kifutókban tartják és tenyésztik,

különösen értékelik a fekete sörényű példányokat. Ezeknek a kilövési ára többszöröse is lehet a barna sörényűekénél.

Véletlenül odasétált az oroszlánokhoz a szafarivezető - videó

Az alábbi felvételt a dél-afrikai Sabi Sands vadrezervátumban készítették, ahol egy szafarivezető épp azt demonstrálja, hogyan kell oroszlánnyomokat olvasni. Nem veszi azonban észre, hogy a magas fűben épp egy falka pihen tőle pár méterre. Úgy tűnik, a találkozótól mindannyian megijednek, a vezető azonban megőrzi lélekjelenlétét, nem fordít hátat, és nem fut el, így megmenekül.

A vadászoké az állat gereznája, de az állat testének többi részét különböző feldolgozottsági formában leginkább Kínába exportálják. Ez ugyanis megtévesztésig hasonlít a tigrisére, így „tigrispótlóként" adják el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!