A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ezermilliárdok parkolnak még a pénzpiacokon

dollár yuan pénz usa kína
HUAIBEI, CHINA - JULY 26: (CHINA OUT) An employee counts money at a branch of Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) on July 26, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. According to the China Foreign Exchange Trading System, The Chinese currency, Renminbi (RMB), Tuesday rose 33 basis points from previous trading day to a record high of 6.4470 against the U.S. dollar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár a részvénypiacok lendületes visszapattanása az elmúlt hónapokban új rekordokat eredményezett a tőzsdéken, mégis még mindig közel 5000 milliárd dollárnyi tőke parkol biztonságos pénzpiaci eszközökben, amely összeget egyelőre nem mertek befektetni a részvénypiacon.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a nagy amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite már új csúcsot ért, és az S&P 500 is egyre inkább ledolgozta a koronavírus-járvány idején produkált nagy veszteségeket. A befektetők tehát elkezdtek visszatérni a részvénypiacokra, mivel egyre inkább úgy számolnak, hogy most már tartós lesz a részvényárfolyamok emelkedése.

Mindazonáltal a járvány idején látott eladási hullám hatalmas tőkemennyiséget terelt át a biztonságosnak számító eszközökbe.

Az ilyen, biztonságosnak számító, pénzpiaci alapok eszközállománya például fölment jócskán 4000 milliárd dollár fölé, meghaladva ezzel a 2008-as válság csúcspontján mért szintet

– derül ki az LPL Financial felméréséből.

A pénzpiaci alapokba irányuló tőkeáramlás május közepéig mindenkori csúcsot ütött meg, elérve a 4672 milliárd dolláros állományt. Ráadásul az elmúlt időszakban tapasztalt tőkekivonás is csupán ennek a kevesebb mint 10 százalékát érintette.

A pénzpiaci alapok területe azonban nem az egyetlen, ahol a befektetők biztonságot kerestek. A kötvénybefektetések ugyancsak megemelkedtek, de az arany is jelentős emelkedést könyvelhetett el, valamint a bankbetétek is erősen bővültek.

A befektetők még mindig félnek a részvényektől Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Mindez tehát arra utal, hogy a kisbefektetők egy jelentős része annak ellenére is fél még kockázatot vállalni a részvénypiacon, hogy az S&P 500 index például nagyjából 45 százalékos felpattanást hajtott végre. A sokkhatás azonban nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a járvány idején az amerikai tőzsde soha nem látott gyorsasággal omlott össze a megelőző csúcsához képest.

Ezt a trendet támasztja alá a Bank of America elemzése is, amely rámutatott,

június elejéig a pénzpiaci alapok eszközállománya több mint 28 százalékkal bővült, míg a részvénypiaci alapok eszközállománya enyhén csökkent.

A nagy kérdés tehát az, hogy a biztonságba helyezett tőke mikor kezd el visszatérni a kockázatosabb területekre, mint például a részvények. A CNBC által megkérdezett elemzők azonban hangsúlyozták, az olyan sokkok, mint az idén látott részvénypiaci összeomlás, akár hosszú időre is távol tarthatják a részvényektől a kisbefektetőket, akik inkább a biztonságra szavaznak. Következésképpen, akár évekbe is telhet, mire a parkolópályára helyezett befektetések jelentős része visszatér a részvénypiacokra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!