Drágul a réz: ez egyértelműen a világgazdaság erősödését jelzi

Open pit copper mining in Kolwezi, DRC mining labor congo drc open pit mine cobalt glencore mining,labor,congo,drc,open pit mine,cobalt,glencore
KOLWEZI, DRC- JULY 7: The sun sets on one of the open pit copper mines at Mutanda Mining Sarl on July 6, 2016 in Kolwezi, DRC. The mine is owned (69%) by Glencore, an Anglo-Swiss multinational commodity trading and mining company. The mine is mainly producing copper but also some cobalt. The mine employs about 3,500 people and its located in Luabala Province in Southern DRC. A truck carries a load of ore to the processing plant. (Photo by Per-Anders Pettersson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A második egymást követő hónapot zárta erősödéssel a réz, ami arra utal, hogy a világgazdaság egyre inkább kezd talpra állni a járvány mentén kialakult válságból. A Bank of America pedig úgy látja, a közeljövőben is számítani lehet a réz drágulására.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság teljesítményének javulása, illetve a kínai költségvetési és jegybanki élénkítések is erősen hozzájárultak ahhoz, hogy a réz árfolyama az egymást követő második hónapot zárja erősödéssel. Kína egyébként azért is fontos szereplő a réz piacán, mert a világ legnagyobb vásárlójáról van szó.

A londoni tőzsdén a réz 5332,25 dolláros tonnánkénti árfolyamon zárta a pénteki kereskedési napot, amivel bár pozitív tartományban fejezte be a májust, az idei év egészét tekintve még mindig jelentős mínuszban van a nyersanyag

– írja a CNBC.

A réz ugyanis idén eddig 13 százalékos mínuszban áll, de ahhoz képest jelentős a fejlődés, hogy a március végén elért mélypont 4617,50 dolláros tonnánkénti árfolyam volt.

A világgazdaság egésze szempontjából is fontos indikátornak számító réz kapcsán a Bank of America elemzői 5,4 százalékkal (5621 dollárra) fel is emelték az idei évre vonatkozó árfolyam-előrejelzésüket. A 2021-es várakozást (6250 dollár) a bank nem módosította.

Optimizmusra ad okot a réz drágulása Forrás:Shutterstock

A pénzintézet fémpiaci elemzői hangsúlyozták, bár a járvány jelentősen visszafogta a globális keresletet, a kínai aktivitás élénkülése egyértelműen pozitív jel a réz számára.

A globális rézfogyasztás egyébként idén 18 százalékos mínuszt mutathat a 2019-es szinthez képest, amennyiben a globális GDP 4,2 százalékkal csökken – utóbbi várakozás a Bank of America alapvető forgatókönyve.

Mindazonáltal a bank szakértői hozzátették, olyan kivételes helyzetben van a világgazdaság, aminek következtében nem biztos, hogy a klasszikus forgatókönyvek most működnek.

Kiemelték, valószínűsíthető, hogy a nyugati országok gazdaságainak újraindulása érezhetően meg fogja emelni a réz iránti keresletet.

Ennek oka elsődlegesen az – teszik hozzá –, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági válság elsősorban a szolgáltatói szektort érintette negatívan, és nem a feldolgozóipart. A következő időszakban tehát az ipar folyamatosan térhet vissza a normális üzemmódba, ami megemeli az olyan kulcsfontosságú nyersanyagok iránti keresletet is, mint a réz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről