Új felület segíti riasztási információkkal és elemzésekkel a gazdálkodókat

férfi időjárási kár jég jégkár jégverés kukoricaföld SZEMÉLY
Rozsály, 2015. május 26. Jégesőben tönkrement kukoricaültetvény Rozsály határában 2015. május 26-án. Az eddigi összesítés alapján több mint húsz települést sújtott jégverés az előző napi kora esti viharban Szatmárban. Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket, a jég minden szántóföldi növénykultúrát elvert. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Heti elemzéseket és riasztási információkat tesz közzé új online felületén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - mondta Kocsis Áron, a NAK jégkármérséklő rendszerének üzemeltetési vezetője.
Vágólapra másolva!

A felületen közölt elemzésekben az elmúlt hét meteorológiai eseményeit foglalják össze, heves zivatarok esetén pedig napi figyelmeztetéssel is jelentkeznek az oldalon.

A felületen több térkép is látható lesz, az egyik a betöltéskor érvényes riasztásokat mutatja, egy másik pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat következő hét órára érvényes riasztásait összesíti.

A felület hasznos információkkal szolgál majd a jégkármérséklő rendszer üzemeltetőinek is.

A NAK új online felülete segít a gazdáknak az időjárással kapcsolatos riasztások továbbadásával Forrás: MTI/Vajda János

Az országos lefedettséget nyújtó, 986 talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer garantálja a lehulló jégszemcsék méretének csökkentését - mondta a rendszer üzemeltetési vezetője.

A jégkármérséklő rendszer kiépítésének költségei bőven megtérültek a rendszer kétéves üzemeltetése alatt.

A jégkárok felére csökkentek, amely több tízmilliárd forint megtakarítást jelent az országnak - közölte Kocsis Áron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről