A német BayWa cég és a hollandiai Wageningen University egyetem azzal kísérletezik, hogyan lehetne a napelemes modulok szántóföldi felhasználását sikeresen kombinálni a különféle bokros gyümölcsök termesztésével.
A cég az egyetemmel közösen alkotta meg a legnagyobb ilyen európai rendszert egy hollandiai málnafarmon, Babberichben.
A projekt célja megvizsgálni, hogyan lehet a napelemes modulokat hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével.
A BayWa szerint
a félig átlátszó napelemek alatt a mezőgazdasági termelők meg tudják védeni a növényeket az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyoktól, miközben hozzájárulnak az éghajlat védelméhez és a szén-dioxid-csökkentéshez a zöld áram termelésével.
A cég szerint ez a fajta kettős felhasználás - az élelmiszerek termesztésére és közben az energiatermelésre - óriási potenciállal rendelkezik, különösen az évelő gyümölcs- és borkultúrák esetében.
A szóban forgó babberichi napelemes gyümölcsültetvény, amelyet a BayWa a holland GroenLevennel közösen épített,
több mint 10 ezer napelemmodulból áll és 2,7 MWp teljesítményt nyújt egy 3,2 hektáros málnaföldön.
A modulok elegendő energiát adnak ahhoz, hogy körülbelül 1250 háztartást tápláljanak zöld energiával, a málna pedig növekszik alattuk, így a földet mindkét célra tudják hasznosítani.
A projekthez a BayWa kidolgozott egy félig átlátszó típusú napelemes modult, amely elegendő fényt bocsát át a növények számára, miközben
megóvja őket a szélsőséges időjárástól, beleértve a jégesőt, a heves esőzéseket és a közvetlen napfényt is.
A napkollektoros modulok alatti éghajlatot érzékelőkkel figyelik, csakúgy, mint a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését.
A napelemes moduloknak más típusú bogyós gyümölcsökre - például piros ribiszkére, áfonyára, szederre és eperre - gyakorolt hatását négy további projekt részeként vizsgálják.
Ezen túl a BayWa alma- és körtetermelőkkel is kísérletezik további projektek kidolgozásában.
A projektek célja az AgriPV nevű rendszer elterjesztése, egyben annak bizonyítása, hogy az ilyen jellegű innovációk elősegítik a gyümölcs minőségének javítását, a vízpárolgás csökkentését és alacsonyabb költségen tartja a gyümölcstermesztést.
Forrás: Futurefarming.com