Gigantikus ráfizetéssel végződhet, hogy tőzsdére vitték a világ legnagyobb olajvállalatát

energy Horizontal
(FILES) In this file photo taken on February 25, 2006 Saudi security guard the entrance of the oil processing plant of the Saudi state oil giant Aramco in Abqaiq in the oil-rich Eastern Province. - Drones struck two Saudi Aramco oil facilities early on September 14, 2019, state media said, citing the interior ministry. "The industrial security teams of Aramco started dealing with fires at two of its facilities in Abqaiq and Khurais as a result of... drones," the official Saudi Press Agency reported. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Hatalmas sikerként könyvelte el a szaúdi vezetés, amikor 2019 decemberében megkezdődött a kereskedés a Saudi Aramco állami olajóriás részvényeivel. A cég irányítása mindent megtett, hogy magához csábítsa a nemzetközi befektetőket, beleértve a kiemelkedő osztalékfizetést is. Mára azonban a helyzet megváltozott, és a szaúdi állam számára milliárdos ráfizetést jelent az Aramco vonzereje.
Vágólapra másolva!

Amikor a Saudi Aramco egy részét kivezették a nyílt piacra, a rijádi vezetés (különösen Mohammed bin Salman koronaherceg) óriási sikerként könyvelte el az ügyletet. A kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) célja az volt, hogy a szaúdi állam többletforrásokat tudjon bevonni, részben azért, hogy támogassa az ország olajexport-függőségének leépítését.

Mára azonban a helyzet megváltozott, és az Aramco tőzsdére lépése egyáltalán nem tűnik hatalmas sikertörténetnek

– írja az Oilprice.com elemzése.

A vállalat ugyanis belecsúszott egy adósságspirálba, miközben a befektetők megtartása érdekében nem építheti le az osztalékfizetést, noha a cég nyeresége jelentősen beszakadt.

Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra teljesen átalakítaná a gazdaságát. A nagyszabású tervben olyan gigaberuházások szerepelnek, mint egy 500 milliárd dolláros okosváros, vagy egy 200 milliárdos napelem farm. Az átfogó terv célja, hogy az olajhatalom megpróbálja több lábon tartani tartani a gazdaságát, és leépíteni a nyersanyagfüggőségét. A maga nemében ráadásul ez a világ legnagyobb gazdasági projektje, amely azonban egyre kétségesebb.

Az idei első félévben az Aramco nyeresége 50 százalékkal csökkent, majd nemrég kiderült, a harmadik negyedévben újabb 44,6 százalékos volt a zuhanás. A legutóbbi negyedévben elért profit 44,21 milliárd riál (kb. 11,79 milliárd dollár) volt, szemben a tavaly ugyanekkor mért 79,84 milliárd riállal.

Mindeközben viszont a negyedéves garantált osztalékfizetés 18,75 milliárd dollárt tesz ki, vagyis ebben az évben összesen 75 milliárd dollárnyi osztalékot fizet a vállalat a részvényeseinek a nyereség beszakadása mellett. Mindez pedig azt jelenti, hogy az Aramcónak sokmilliárd dolláros megszorítást kell végrehajtania (elsősorban a tőkeberuházások megvágásával), hogy fizetni tudja a beígért összeget a részvényeseknek.

Az Aramco egyik telephelye, ahol földgázt termelnek ki Forrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az idei első két negyedévben az Aramco úgy fizetett ki 37,5 milliárd dollárnyi osztalékot, hogy a rendelkezésre álló szabad cash flow mindössze 21,1 milliárd dollár volt.

Vagyis, röviden,

a vállalatnak elvileg nem volt elég szabadon felhasználható tőkéje az osztalékfizetéshez.

Ha pedig figyelembe vesszük a harmadik negyedéves nyereséget, akkor azt látjuk, hogy ebben az időszakban a vállalat jóval több osztalékot fizetett, mint amennyi profitot elért.

A Saudi Aramco részvényárfolyamának alakulása a tőzsdére lépés óta Forrás: Investing.com

A fentieket vizsgálva, talán nem meglepő, hogy az Oilprice.com elemzője egyenesen „toxikusnak" nevezi a Saudi Aramco működését.

A vállalat ugyanis folyamatos kötvény-kibocsátással növeli az adósságállományát, miközben csökkenő nyereség mellett erőn felüli osztalékokat fizet.

Végső soron tehát az lesz a kérdés, ez a vonzerő meddig marad fenn a befektetők körében. Ha ugyanis a részvényesek egyszer csak tömegével kezdenének túladni az Aramco részvényeiken, akkor az a szaúdi állam számára is komoly nehézségeket okozna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről