A klímaváltozással foglalkozó Egészségügyi Szövetség (UKHACC) szerint, mely az Egyesült Királyság orvosait, ápolóit és más egészségügyi szakembereit képviselő szervezet, lehetetlen lesz a globális hőmérsékletet biztonságos szinten tartani az élelmiszer fogyasztási szokások megváltoztatása nélkül.
Ezért a klímaadó bevezetését javasolják, például a hústermékekre.
Az élelmiszertermelés és -fogyasztás az Egyesült Királyság üvegházhatású gázkibocsátásának 20 százalékáért felel.
A jelentés szerint a vörös hús fogyasztást 50 százalékkal kellene csökkenteni ahhoz, hogy a a termelés a fenntartható környezeti határok között maradjon.
A szervezet szerint a klímaváltozás szinten tartására irányuló legtöbb tevékenység az energia és szállítás dekarbonizálására irányul, de nem szabad figyelmen kívül hagyjuk az élelmiszer előállítással és a fogyasztással kapcsolatos lehetőségeket sem.
Az adóztatáson kívül rengeteg más ötlettel is előrukkolt a szervezet, ami segítené az étkezési szokások megváltoztatását. Például az étrenddel kapcsolatos nyilvános tájékoztatók, az élelmiszer címkéken a termék környezeti hatásának feltüntetése - mindezeket annak érdekében, hogy elősegítsék a most még alternatívaként számon tartott élelmiszerek fogyasztását.
Dániában már jóval tovább mentek ezeknél a lépéseknél. A kormány heti két vegetáriánus napot vezetett be az állami kötődésű étkeztetésben. Ám az is igaz, hogy olyan ellenállásba ütközött, hogy végül csak önkéntes alapon, szabadon választva lehet kérni a húsmentes menüt.