Mire elég 30 millió forint a budapesti lakáspiacon 2021 elején

Vágólapra másolva!
Az budapesti lakásárak emelkedése már 2019 július-augusztusban megállt, de ennek ellenére mai ingatlanárak mellett sem könnyű jó áron lakáshoz jutni Budapesten. A 2021 januártól életbe lépű új lakástámogatásoknak köszönhetően januárban berobbant az ingatlanok iránti kereslet. A keresők között nagyon népszerű az 1-2 szobás lakások, amikhez hozzá lehet jutni a lélektani 30 millió forintig. Lássuk, hogy mennyi ilyen lakásból lehet válogatni.
Vágólapra másolva!

Budapesti panellakások reál négyzetméterárának változása

A panellakások négyzetméterára évek óta meredeken emelkedett. A csúcsot 2019 júliusában érte el a négyzetméterár. Abban a hónapban közel 609000Ft-ot kellett kifizetni egy panellakás négyzetméteréért Budapesten átlagosan.

Forrás: megveszlak

2020 decemberére közel 40000 forinttal csökkent a panellakások átlagos négyzetméterára a csúcshoz képest. Érdekesség, hogy a négyzetméterár csökkenés némi hullámzással, de folyamatosan történt. Decemberben is csak egy hajszállal, de emelkedett az ár.

Budapesti téglalakások reál négyzetméterárának változása

A téglalakások négyzetméterárának változása nagyon hasonlóan alakult a panellakások négyzetméterár változásához. A csúcs egy hónappal később, 2019 augusztusában következett be. Akkor közel 878000 forintot kellett leszurkolni egy téglalakás négyzetméteréért.

Forrás: megveszlak

Az árcsökkenés is hasonlóan hullámzóan történt eddig, viszont decemberben nagyobb emelkedés történt a novemberhez képest, mint a panellakásoknál.

Panellakások kínálati árának megoszlása Budapesten

A panellakások árában elég kicsi a szórás. Aki 30 millióig keres lakást Budapesten, annak valószínűleg inkább a panellakások kínálatában kell keresgélnie

Forrás: megveszlak

A panellakások 56%-át hirdetik 20-30 millió forintos ársávban, míg 35%-át 30-40 millió közötti áron. Ez az összeg az árcsökkenés ellenére még mindig nagyon magas. Főleg ha összevetjük azzal, hogy 10-12 évvel ezelőtt még 8-10 millióért lehetett kapni 46 négyzetméteres 1,5 szobás panellakást Zuglóban.

Téglalakások kínálati árának megoszlása Budapesten

A téglalakások kínálati ára sokkal nagyobb szórást mutat, mint a panellakásoké. Téglalakást lehet venni 10 millió alatt is (3db volt összesen, ezért a statisztikába nem került bele), de van olyan is, aminek a kínálati ára meghaladja az egymilliárd forintot is.

Forrás: megveszlak

A hirdetett téglalakások közül a legbőségesebb kínálat a 40-50 milliós ársávban található, de nem túl sokkal van elmaradva a 30-40 milliós (15%) és a 20-30 milliós (14%) ársáv sem. Érdekes, hogy a 100-200 millió között kínált téglalakásokból elég sok van Budapesten (a kínálat 11%-a).

Milyen lakást lehet kapni 30 millióból

A fenti statisztikákból látszik, hogy 30 millióig a panellakások 57%-a fér bele ebbe az árba. Ha még egy kis alkut is számba veszünk és kitoljuk az ár szűrést 32 millióra, akkor újabb 10%-al, 67%-ra nő az ár kitételnek megfelelő panellakások aránya.

A téglalakásoknak csak 18%-át hirdetik a maximum 30 milliós áron, viszont a téglalakásokból közel 7,5-szer akkora a kínálat, mint a lakásokból így darabszámot tekintve mégis csak 2,5-szeres esély van arra, hogy egy téglalakást válasszon valaki.

A 30 millióig szűkített budapesti lakás kínálat 30%-a panellakás és 70%-a téglalakás. A két lehetőség közül valószínűleg a területi adottságok fognak dönteni.

Hány szobás lakásokat lehet kapni 30 millióig

A megveszLAK.hu-n 30 millióig hirdetett panellakásoknak 72%-a maximum 2 szobás, míg a téglalakásoknak 94%-a felel meg a kitételnek. Ha valakinek nem elég a két szobás lakás, akkor valószínűleg kénytelen lesz inkább panellakásban gondolkozni, mert azoknál a kínálat 28%-a legalább 3 szobás, míg a téglalakásoknak csak 6%-a ilyen.

Konklúzió

Az adatokból látszik, hogy van miből válogatni. Valószínűleg a felújítandó, vagy felújított lakások lesznek jobban célkeresztben, ha valaki 2021-ben szeretne Budapesten lakást venni 30 milliós keretből. A felújítandók felé billenti a mérleg nyelvét az új lakásfelújítási támogatás is, ami 2021 januárjától igényelhető 2022 december 31-éig. Ha valaki szeretné ezt is kihasználni, annak érdemes igyekeznie, mivel az egyik alapfeltétele a támogatásnak, hogy legalább egy éve benne kell lakni a családnak az ingatlanban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről