A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Felélénkülhet a kereslet a korszerűsítendő lakások iránt

kölcsön, hitel, lakásvásárlás
Vágólapra másolva!
Gyorsabbá válhat a következő időszakban a magyar lakásállomány megújulása a januártól elindított, államilag támogatott - kedvezményes hitellel is elérhető - otthonfelújítási program eredményeként. Egyúttal egy új piacot is teremthet a lakáshitelezésben - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu legújabb összeállításából. Az otthonfelújítási program januárban indult, az ahhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt pedig február eleje óta lehet igényelni.
Vágólapra másolva!

Azok a gyermekes vagy gyermeket váró, megfelelő jövedelmi helyzetben lévő családok jelenhetnek meg a piacon, akik a korszerűsítés költségeit hitelből szeretnék finanszírozni.

Az érintettek száma jelentős lehet, mert a becslések szerint akár több mint 100 ezer lakásfelújításra kerülhet sor.

Ezek egy részét pedig várhatóan kölcsön segítségével oldják meg a háztartások. Már több bank jelent meg a saját otthonfelújítási hitelével, amelyek folyósítása az állami támogatás miatt szigorú feltételekhez kötött.

A hitelfelvevők által fizetendő kamat 3 százalékban van maximálva, a futamidő pedig legfeljebb 10 esztendő lehet.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A portál számításai szerint egy 3 millió forintos államilag támogatott felújítási hitelnél a kezdeti törlesztőrészlet 30 ezer forint, egy 5 és 6 milliós kölcsön esetében pedig kevesebb mint 50 ezer, illetve majdnem 60 ezer forint lehet a havi kiadás.

Ez pedig az otthonfelújítási támogatás megérkezése után jelentősen csökken.

A legmagasabb, 6 millió forintos, 10 éves futamidejű felújítási hitel esetében, ha 12 hónap törlesztés után megérkezik a 3 millió forintos támogatás, akkor onnantól a havi törlesztés már 30 ezer forint alá, 26-27 ezer forintra mérséklődik. A money.hu szakértői szerint a kamatok terén nagy eltérések nem lehetnek a támogatott felújítási hitelek között, ám a bankok hitelbírálati és jövedelmi eljárásaiban már lehet különbségekre számítani.

Mekkora támogatással lehet számolni?

Az otthonfelújítási program a lakáspiacot is érintheti. Az elmúlt években a felújítandó lakások kevésbé voltak keresettek, sok vásárló inkább kifizette a normál vagy felújított állapotban lévő ingatlanoknál a "felárát".

Most viszont felélénkülhet a kereslet a szóban forgó, korszerűsítendő lakások iránt.

Akik pedig lakáskölcsön segítségével vásárolnának ingatlant, azoknak kézenfekvő segítséget ad az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu Hitelintéző szolgáltatása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!