Tavaly júniusi szintjén is járt az arany ára

arany, bánya, bányászás
Vágólapra másolva!
A hét elején is folytatta a gyengülését az arany, ahogy a befektetők inkább amerikai állampapírokat vásároltak a hozamemelkedések miatt. Ennek következtében a nemesfém árfolyama már közel 10 hónapos mélypontot ért el hétfőn.
Vágólapra másolva!

Lejtmenetbe kapcsolt az arany az elmúlt napokban, ahogy a hosszú lejáratú amerikai állampapírok hozamai emelkedni kezdtek. A kötvények ugyanis fix hozamot garantálnak és hagyományosan elég biztonságosak, vagyis ebben a helyzetben vonzóbbak, mint a hozamot nem garantáló nemesfémek.

Az eladási hullám következtében az azonnali szállítású arany unciánkénti árfolyama hétfőn 1679,67 dollárig süllyedt, amire június eleje óta nem volt példa.

A júniusi szállítású amerikai aranyjegyzés 1677 dollárig gyengült – írja a Mining.com.

Mindeközben az amerikai dollár három hónapos csúcsra erősödött, a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama pedig egy éve nem látott magasságot ütött meg.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az elemzők a folyamat mögött azt a trendet látják, hogy a gazdaság felívelése mellett az inflációs várakozások is elkezdtek megemelkedni. Következésképpen a kötvényhozamok még tovább emelkedhetnek, visszaszorítva az arany vonzerejét. A TD Securities stratégája, Bart Malek szerint az arany akár 1660 dollárig is gyengülhet.

Az arany tipikusan védelmet jelent az infláció ellen, azonban a kötvényhozamok emelkedése akár tartósan gyengítheti a biztonságos menedéknek számító nemesfém iránti keresletet.

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a nemesfém némi erősödés mellett újra elérte az 1700 dolláros szintet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!