A Netflix-előfizetőket lopják meg csalók

Netflix, csaló, csalás, e-mail, scammer
CHIANG MAI ,THAILAND - March 31, 2018: Woman using computer laptop and watching Netflix website.
Vágólapra másolva!
A Daily Mail arra figyelmezteti az ausztrál Netflix-felhasználókat, hogy figyeljenek oda az új, e-mailen terjedő adathalász átverésre, amellyel ausztrál dollárok ezreit lophatják el a csalók az emberek bankszámláiról. A hamis e-mailek egyelőre csak az ausztrál felhasználókat érintik, de a figyelmeztetés szerint érdemes résen lenni a világ minden pontján.
Vágólapra másolva!

A hamis e-mail arra kéri a Netflix-ügyfeleket, hogy kérjenek visszatérítést, mivel az egyik szolgáltatási díjat - a csaló levél állítása szerint - kétszer vonta le a rendszer. Továbbá a csalók leírják, hogy ezt úgy teheti meg a címzett, hogy rákattint a levélben szereplő linkre, amivel igényelheti a visszatérítést.

A felhasználók egy, a szolgáltatóéra megtévesztésig hasonló oldalra kerülnek. Ám a MailGuard kiberbiztonsági cég arra kéri az embereket, hogy figyeljenek oda, mivel számos jelet lehet felfedezni ilyen webhelyeken, amik segítenek, hogy észre vegyék, az e-mailt a megtévesztő linkkel, csalók küldték.

Ilyen a Netflix egyik hivatalos felületét imitáló oldal Forrás: Mailguard

A vállalat egy bejegyzésében közölte, egy ilyen árulkodó jel például, hogy a vállalat neve tévesen írva szerepel a hamis oldalakon. Mindemellett az is felhívhatja a csaláskísérletre a figyelmet, hogy az e-mail tárgyát a bűnözők gyakran üresen hagyják, vagy a szövegtörzsben a címzettet sem fogják helyesen megnevezni.

A MailGuard külön kiemeli, hogy ilyen esetekben a webcím, amelyet a csalók használnak, nem a hivatalos Netflix oldalra navigálja az ügyfelet, hanem egy olcsón szerzett, hamis oldalra.

A csaló a képen látható módon próbál meg hozzáférni az ügyfél adataihoz Forrás: Mailguard

Miután a címzett rákattint az e-mailben megadott linkre, a bűnözők megpróbálják kicsalni a felhasználói és bankkártyaadatait az ügyfélnek, szintén egy, hivatalosnak látszó elektronikus fizetési felületen. Annak érdekében, hogy a csalás jogszerűnek tűnjön, a csalók felajánlják, hogy egy egyszeri hitelesítési kódot küldenek a felhasználó telefonjára.

A MailGuard arra kéri az embereket, hogy fokozottan figyeljenek oda az ilyen kísérletekre. A biztonsági cégnél úgy vélik, a szolgáltatás több mint 203 millió előfizetője között minden bizonnyal lesznek olyanok, akik nem ellenőrzik alaposan ezeket az e-maileket, és a csalás áldozatául fognak esni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!