Kórházak feltört egészségügyi rendszereiből szivárogtak ki érzékeny adatok Új-Zélandon

hacker hekker
MODEL RELEASED. Computer hacker, composite image.
Vágólapra másolva!
Hekkerek Új-Zéland Waikato régiójának kórházait megcélozva tártak a nyilvánosság elé szenzitív és magánjellegű egészségügyi adatokat, az egészségügyi rendszer több mint egy héttel a támadás után is küzd az online visszatéréssel. A hírről a Reuters is beszámolt.
Vágólapra másolva!

A kibertámadásáért felelősséget vállaló csoport rengeteg hivatalosnak tűnő orvosi jelentést és dokumentációt lopott el és továbbított a média számára, amely egyebek mellett a betegek és a személyzet nevét, telefonszámát és címét is tartalmazza - jelentette az Új-Zélandi Rádió és más helyi média.

A sajtóorgánumok úgy döntöttek, hogy nem közlik a részleteket, és a hekkerek által küldött e-mailt továbbították a rendőrségre.

A waikatói egészségügyi rendszerek azóta sem álltak teljesen helyre,

ami jelentős fennakadásokat okoz a betegek kezelésében és az alkalmazottak bérszámfejtésében egyaránt. A kórházak most a manuálisan végzett folyamatok felé mozdultak el, így próbálva haladni a betegellátással és a személyzeti adminisztrációval.

Hekker (Illusztráció) Forrás: The Sience Photo Library

Egyelőre nem sikerült kideríteni a hatóságoktól, hogy a támadók előálltak-e követelésekkel.

– mondta Kevin Snee, a Waikato Régió Egészségügyi Testület vezérigazgatója.

A támadással kapcsolatban azonban kiderült, hogy

a kormány nem hajlandó váltságdíjat fizetni a hekkereknek.

A jogsértés azután következett be, hogy Írország egészségügyi szolgáltatóját zsarolóvírusos támadás érte, amelyet nemzetközi számítógépes bűnözők hajtottak végre.

Egyelőre azonban nem derült ki, hogy az új-zélandi támadást ugyanaz a csoport követte-e el.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a héten közölte, hogy az ír egészségügyi rendszert támadó számítógépes bűnözők egy "Conti" névre keresztelt rosszindulatú szoftvert használtak, és tavaly legalább 16 amerikai orvosi hálózatot is célba vettek.

Tavaly az új-zélandi tőzsdét is kibertámadás érte,

feltörték továbbá a jegybank adatrendszerét is a kaliforniai székhelyű Accellion vállalat által nyújtott fájlmegosztó szolgáltatás segítségével végrehajtott támadás során.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről