A későbbi magyar kávékirály, Illy Ferenc 1892-ben született Temesváron, amely akkoriban még Magyarországhoz tartozott. Apja asztalos volt, aki egy német nemzetiségű, temesvári nőt vett el feleségül. Fiuk Temesváron járt általános iskolába, később ott végezte a gimnáziumot is.
Furcsán hangzik, de az I. világháború forgataga sodorta a kávéipar felé. Ha nem jön a világégés, akkor Illy Ferenc valószínűleg könyvelőként helyezkedett volna el. Még a világháború kezdete előtt, 1913-ban besorozták az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregébe, a császári és királyi temesvári 61. gyalogezred kötelékébe.
Végigharcolta a nagy háborút, részt vett az Isonzónál zajló csatákban is, és kiváló tiszthelyettes vált belőle.
A képre kattintva tekintse meg galériánkat Illy Ferenc pályafutásáról:
Túlélte a borzalmakat, és őrmesteri fokozattal érte a békekötés. Hősiességéért több kitüntetést is kapott: 1915-ben megkapta a Koronás Ezüst Érdemkeresztet, 1916-ban a Koronás Vas Érdemkeresztet, 1917-ben pedig a Bronz Vitézségi Éremmel jutalmazták. Utóbbit az 1914 őszén és telén tanúsított hősies helytállásért kapta.
A háború vége Triesztben érte: ez a város akkoriban a kávégyártás és -forgalmazás fellegvára volt, számtalan márka indult hódító útjára innen.
Már az 1800-as években 66 kávés vállalkozást jegyeztek az olasz kikötővárosban. Illy is egy kávékereskedésben kezdett el dolgozni a háború után.
Érzékelte a vásárlói igényeket: a vevők friss kávét kívántak, miközben azzal is tisztában volt, hogy nehéz hosszabb ideig frissen tartani a kávészemeket. Rájött, hogy megoldást jelent a más területen már bizonyított vákuumcsomagolás, amelyet a kávéiparban ő használt először. De új módszert alkalmazott: az volt a titka, hogy a légmentes csomagolásban lévő kávészemeknél nagy nyomás alatt az oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.
Más szóval feltalálta a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum (légmentes) csomagolást, amire speciális dobozokat használt.
Így a kávét nem a vásárló előtt kellett pörkölni, és az ily módon csomagolt termék hosszabb távon is megőrizte aromáját és illatát.
Illy Ferenc az I. világháborút követően azért maradt Triesztben, mert közben a szerelem is rátalált. Megismerkedett a német-ír gyökerekkel is rendelkező, ott élő olasz zongoratanárnővel, Vittoria Berggel, és hamarjában el is vette feleségül. A házasságból két gyermekük született. Egyik unokája, Andrea Illy visszaemlékezéseiben később azt írta, nagyapjának életében három nagy szerelme volt: Trieszt városa, a kávé és a szépséges Vittoria.
Tizenöt évvel a világháború befejezése után, 1933-ban alapította meg mai napig létező vállalatát, az Illycaffèt, amely mára eurómilliós forgalmú cégbirodalommá nőtte ki magát. Majd két évvel később,
1935-ben újabb találmánya született, amivel forradalmasította a kávéfőzést is, megalkotva a világ első, automata, forró gőzzel működő eszpresszógépét, és a forró gőzzel működő kávéautomata szabadalmát le is védette.
A ma is szép, dizájnos kialakítású szerkezet a dallamos Illetta nevet kapta. Az "Italian espresso" máig az olaszok egyik büszkesége.
A kávé világának óriása
Ernesto Illy, Francesco, azaz Ferenc vegyészmérnöki végzettségű fia tudományos megközelítésben is foglalkozott a kávéval: Triesztben megalapította az Universitá del Caffét. A kávéegyetemnek Budapesten is működik tagozata: a háromnapos barista/kávészakértő kurzus. Az itt szerzett ismereteket az egész világon elismerik. Ernestót 2008-ban bekövetkezett haláláig világszerte széleskörű elismerés övezte: a kávé és az eszpresszó világának óriásaként tartották számon.
A vállalat is jól jövedelmezett, a találmánya is bevált, így Illy Ferenc csakhamar dúsgazdag ember lett. Egy idő után aztán fiának, Ernestónak adta át a cég vezetését, aki továbbvitte, amit apja elindított, sőt tudományos szintre emelte a kávégyártást, és kávéegyetemet is alapított Triesztben.
Kérjük, lapozzon! A következő oldalon bemutatjuk, hogyan él tovább Illy Ferenc életműve napjainkban, és miként működik ma az általa alapított Illycaffè.