Az ipartestületi elnök szerint jövőre újra növekedésnek indul a turizmus
![koronavírus, vírus, járvány, távolság, korlátozások feloldása, Budapest, lazítás, május 18., 05.18., kávézó, terasz, 2 méter távolság, előírás betartása, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, kesztyű, felszolgáló, csapos, pincér](https://cdn.origo.hu/2023/12/aRlCr1KMtNkUKjlSVpw2elr9ikaT6RzvGpC91p9AZME/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDliZDc4OGU5YTQ1MTk4MzllZWY3NTc4ZDY4OWZj.webp)
Kovács László azt mondta a Magyar Nemzetnek:
a mostani szezon azért is jó lehet, mert a rendezvénytartásra vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen merült fel igény családi ünnepségekre.
Ezek "kitartó húzóerőt jelentenek" idén - fogalmazott, bár hozzátette, hogy "a vállalati szféra még ébredezik".
A pénteki lapszámban megjelent cikkben úgy fogalmaztak: "belháború zajlik az újrainduló vendéglátóiparban", a fellángolt munkaerőhiány miatt egyes cégek etikátlan lépésekre szánták el magukat.
Az ipartestületi elnök azt mondta, hogy Budapesten elhúzódik az újraindulás. "Sokan kivárnak őszig", így a koronavírus-járvány előtti kínálatnak nagyjából a fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.
A legnagyobb gondnak továbbra is a munkaerőhiányt nevezte Kovács László, aki szerint országosan 20 százalékkal kevesebben dolgoznak a szükségesnél.
Vidékre a fővárosból is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, akik akár havi egymillió forintot is megkereshetnek a Balatonnál
- mondta.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint egy budapesti étteremben naponta 15-20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6-8 órában felvett munkavállaló.