Az ipari mákra folyamatos a morfingyárak kereslete, a piaca sokkal kiszámíthatóbban alakul, mint az étkezési máké. Mégis erősen visszaszorult a hazai termesztése, ami mögött a hazai morfingyártás megszűnése áll. A mák mégsem tűnt el. Az utóbbi években az étkezési fajták vettek nagy lendületet, mutatja be a témáról szóló összeállításában a MezőHír.
A máktermelés gyakorlatilag Európára és Törökországra korlátozódik a világban. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint 2018-ban a törökországi termelés adta a megterelt szemmennyiség 36 százalékát (27 ezer tonna).
Az EU-n belül azonban a csehek az elsők: a világtermelés 18-19 százalékával (14,5 ezer tonna) büszkélkedhetnek.
Továbbá ők a világpiac legnagyobb szereplői: a teljes termésük 80 százalékát a globális piacon értékesítik – ezzel el is döntve az étkezési mák árát.
Magyarország a világtermelés 5-6 százalékát mondhatja magáénak, de ezzel is az 5-6. legjelentősebb termelőnek és világpiaci szereplőnek számítunk.
Nálunk az iparimák-termelésnek vannak nagyobb hagyományai, ahogy a franciáknál és a spanyoloknál is ez dominál.
Nézze meg képeinket a virágzó zalai mákföldekről!