A nagyvállalatok közel fele fejlesztéseket tervez

Sirok, 2019. február 8. Alumínium aeroszol palackok gyártósora a Mátrametál Kft. siroki telephelyén 2019. február 8-án. Ezen a napon adták át a cégnek a nagyvállalati beruházási támogatás keretében elnyert pályázata hivatalos támogatói okiratát. A Pénzügyminisztérium 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti a kft.-t a 3,6 milliárdos kapacitásbővítő fejlesztésében. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az előző negyedévhez képest kevesebb fejlesztést terveznek a hazai nagyvállalatok, derül ki a K&H legújabb felméréséből. Az év első három hónapjához képest harmadával kevesebben vannak, akik a következő egy évben gondolkodnak valamilyen beruházásban.
Vágólapra másolva!

A cégek 44 százaléka számol fejlesztésekkel a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás alapján, amely a hazai, nem állami nagyvállalatok aktuális helyzetét és egyéves várakozásait méri fel. Ez az érték azonban még mindig magasabb, mint az egy évvel ezelőtti mélypont, amikor háromból egy vállalat (32 százalék) gondolkodott beruházásban. Amellett, hogy új fejlesztéssel kevesebben számolnak,

ebben a negyedévben is többen vannak, akik az összes beruházásuk értékének növekedését várják (19 százalék), mint akik a csökkenését (12 százalék).

Következő egy évben tervezett nagyvállalati beruházások ábra Forrás: K&H

Az eredményeket Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője értékelte:"A számokból egyértelműen kiderül, hogy a vállalatok tanultak az utóbbi másfél évtized két válságából, és komolyan veszik a koronavírus jelentette bizonytalanságot"

A szakértő kiemelte: "Az óvatosság a negyedik hullám küszöbén indokolt lehet.

Ha egy vállalat a folyamatai fejlesztésére vagy innovációra költ, ezek stagnáló vagy akár csökkenő kereslet mellett is kifizetődők lehetnek a hatékonyság és versenyképesség növekedése miatt."

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint, hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 200, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés, amelyet az Impetus Research készített a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére, 2021. május 28. és június 10. között zajlott.

Mint a felmérés egész története során,

ebben a negyedévben is a technológiai fejlesztésben gondolkodók aránya a legmagasabb (29 százalék),

a legkevesebben pedig az értékesítés fejlesztésébe terveznek fektetni (7 százalék). Nemzetközi viszonylatban is ez a tendencia tapasztalható már a járvány első hulláma óta: a vállalatok erősebben koncentrálnak az alaptevékenységükre, és kevésbé nyitnak új irányokba. Keresletcsökkenés miatt a legnagyobb visszaesés a kapacitásbővítés terén történt. Az előző negyedév kiugróan magas, 22 százalékos értékéhez képest kevesebb mint a felére esett vissza az ezzel tervező cégek aránya, mindössze a vállalatok 9 százaléka tervez ilyen fejlesztéssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!