A növényi alapú tejalternatívák iránti érdeklődés növekedése mellett az ilyen italokhoz felhasznált alapanyagok száma is szakadatlanul emelkedik. E tendencia dinamikáját figyelve talán már nem is annyira meglepő, hogy
egy svédországi, Veg of Lund nevű cég DUG márkanév alatt nemrég krumpli alapú tejpótló innivaló árusításába kezdett.
A termék létrehozását Eva Tornberg, a Lundi Egyetem egyik professzorának kutatásai inspirálták. A tudós által megalkotott, ihletadó emulzió fehérjéket, burgonyakeményítőt és omega 3 zsírsavban gazdag repceolajat tartalmaz.
A Veg of Lund vegánbarát műtejét a krumpliból készült bázis mellett borsófehérje, maltodextrin, cikóriarost, repceolaj és különböző természetes aromák alkotják.
Amellett, hogy a DUG tobzódik a fontos tápanyagokban, a Veg of Lund szerint fentarthatóság szempontjából egyenesen kimagaslik a versenytársak közül. Először is a cég szerint
az állati eredetű tejnél 75 százalékkal kisebb éghajlati lábnyommal rendelkezik a készítmény.
Ami a növényi alapú versenytársak alapanyagait illeti, a krumpli megtermesztéséhez a mandulánál 56-szor kevesebb vízre, a zabhoz képest pedig fele akkora termőterületre van szükség.
Bár a speciális italhoz egyelőre csak svédországi és egyesült királyságbeli üzletekben lehet hozzájutni, nem kizárt, hogy a gyártó később egyéb országokban is forgalomba bocsátja a terméket - írja a StoreInsider.