Vannak, ahol úgy veszik az arany ékszereket, mintha nem lenne holnap

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyműves, aranyékszer, ékszer, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Jeweller working with bracelet by polishing motors tool. Jewelry workplace. Toned image
Vágólapra másolva!
Igen erős évet zárhat idén az arany ékszerek amerikai piaca, ahogy az egész évben elég stabil volt a kereslet. Mindeközben Ázsiában a legfontosabb aranyvásárló országok (India, Kína) inkább kivárnak, mivel arra számítanak, hogy a következő időszakban alacsonyabb lehet a fizikai arany ára.
Vágólapra másolva!

Az arany ékszerek iránti amerikai kereslet idén meghaladhatja a 140 tonnát, ami 10 százalékos növekedés lenne a járvány előtti, 2019-es szinthez képest – írja az RT.com a londoni Metal Focus elemzése alapján.

Ha pedig ez a kereslet teljesülne, akkor az amerikai piac visszatérne a 2010-ben mért szintre.

Súlyban egyébként ez messze elmaradna a történelmi csúcsoktól, melyek egykor 300 tonna körül mozogtak.

Ennek azonban nem a piaci gyengélkedés oka, hanem a kereslet átalakulása. Egy ideje ugyanis a vásárlók elmozdultak a kisebb aranytartamú ékszerek felé – hangsúlyozták a Metal Focus elemzői.

A jelentés két sajátos tényezőt is kiemel, melyek eredményeként ilyen erős most az amerikai aranykereslet.

Az egyik az online vásárlás népszerűsége, amely különösen a járvány miatti lezárások időszakában emelte meg az ékszervásárlási kedvet.

Másrészt pedig, szintén a járvány miatt, számos esküvőt elhalasztottak 2020-ról, vagyis hirtelen igen komoly, kiugró mértékű kereslet jelent meg a piacon a nemesfémre.

Sok kereskedő reméli, hogy alacsonyabb lesz az arany ára Forrás: AFP/Adem Altan

Ezzel párhuzamosan a friss adatok arra utalnak, hogy ázsiai központokban épp enyhült a kereslet, főleg azért, mert a fizikai arany ára sokéves csúcsra emelkedett. Az látszik tehát, hogy az indiai kereskedők most várnak a korrekcióra, de a közeledő indiai esküvői szezon vélhetően új lendületet ad majd a vásárlásoknak – írja a Mining.com.

Vagyis míg az amerikai ékszervásárlók most hirtelen nagy tömegben jelentek meg a piacon, addig Indiában az esküvőre készülők inkább várnak az alacsonyabb aranyárra.

Az indiai esküvői szezon egyébként hagyományosan hatalmas (globális léptékben is jelentős) aranykeresletet generál.

Mindeközben a világ legnagyobb aranyvásárlójának számító Kínában és Japánban is visszafogott a kiskereskedelmi szektor aranyvásárlása. Az ázsiai országokban ugyanis a kereskedők szintén kivárnak a magas árak miatt. Még úgy is, hogy közben Svájc Kínába irányuló aranyexportja 2018 júniusa óta nem látott magasságba emelkedett októberben.

Összességében az látható, hogy a legfontosabb ázsiai piacokon - bár a kereslet megvan - a vásárlók inkább kivárnak a konkrét üzletekkel, arra számítva, hogy hamarosan lemegy a fizikai arany ára.

Jelentős kivételnek számít viszont Szingapúr, ahol a vásárlók elsősorban infláció elleni fedezékként vásárolnak aranyat, vagyis itt a relatíve magas árak sem tántorítják el a vevőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!