A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti a magyar lakosság

földgáz, stock, illusztráció, illusztrációs, csővezeték
Valves and piping
Vágólapra másolva!
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint októberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették - derül ki a MEKH közleményéből. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként

az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik

és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Földgáz (illusztráció) Forrás: shutterstcok

A MEKH nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára októberben 10,62 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb.

2021 októberében Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint októberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

Módszertani háttér

Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-ControlAustria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze. A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!