Bőséges és jó minőségű az idei máktermés, jut az ünnepi süteményekbe

Mákos bejgli Így készítsd el diétásan a legnépszerűbb karácsonyi finomságokat
Vágólapra másolva!
Ha összesítést végzünk a magyarok kedvenc ételeiről, stabil és igen előkelő pozíciója van a listán a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Egész évben helye van az asztalon, akár palacsintába tekerve, akár hosszúmetélttel tálalva, karácsonykor viszont még különlegesebb szerepet kap: hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Azonban, hogy a mák iránti vonzalmunkat ne árnyékolják be kellemetlen ízélmények, érdemes körültekintően megválasztanunk, honnan szerezzük be. A Zöldi Kertészet szakemberei ennek kapcsán összeszedték, hogy mire is érdemes figyelnie a mákot vásárlóknak.
Vágólapra másolva!

A máknak számos egészségre kedvező hatása ismert.

A mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Sok kalcium, E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, aminek nagy szerepe van az immunrendszer támogatásában.

A mák termesztése általában komoly kihívás elé állítja a gazdákat, hiszen a legtöbb mezőgazdasági termékhez hasonlóan ezt is erőteljesen befolyásolják az időjárási körülmények.

Az idei év ebből a szempontból szerencsés volt, a gazdák bőséges és jó minőségű terményt takaríthattak be.

Mákföld Forrás: Zöldi Kertészet

– ismertette Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet ügyvezetője, termelési vezetője.

Milyen a jó mák?

A jó mák első és legfontosabb ismérve, hogy kellemes íze van, nem keserű. Ezt főként kóstolással tudnánk ellenőrizni, amire persze a legtöbb esetben nincs lehetőség, ezért a mák esetében különösen fontos, hogy ismert és bevált forrásból töltsük fel újra és újra a készletünket. Ha a mák íze nem megfelelő, a belőle készült étel fogyasztása sem lesz kellemes élmény.

A mák Forrás: Zöldi Kertészet

– mondta el Tóth Arnold.

Nem mindegy, hogy tároljuk

A szakember arra is felhívta a figyelmet az étkezési célú mák kapcsán, hogy az aratást követően is el lehet rontani az amúgy egészséges mák ízét, például úgy, ha nem esik át alapos tisztításon, és a mákszemek között gyommagok maradnak.

"A tárolás során lényeges, hogy a különböző évjáratokat külön kezeljék, hiszen a mák aratás után nagyjából egy évig őrzi meg kiváló minőségét, azt követően a benne lévő olajtartalom öregedésével arányosan keseredik az íze. A vásárlóknak is azt szoktuk tanácsolni, hogy ha nagyobb mennyiséget vesznek, hosszabb távra, mindenképpen őrlés nélkül, hűvös helyen tárolják, mert hidegben nem öregszik az olaj, darálást követően pedig lehetőség szerint azonnal fogyasszák el, vagy csak rövid ideig mélyhűtsék" – ismertette Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője.

A mák karácsonykor különleges szerepet kap: a hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke Forrás: Shutterstock

Hazai siker

A dédszülők alapozták meg az 1920-as években a ma is sikeresen működő Zöldi Kertészetet, majd a nagyszülők, szülők vitték tovább a gazdaságot, jelenleg pedig öt fiútestvér végzi teljes összhangban a termelést. Büszkeségük az általuk 2009 óta termelt mák, amely egyedi eljárási módjuknak köszönhetően különösen ízletes, ezáltal népszerű a fogyasztók körében - írják közleményükben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!