Eltűnőben a magánlevelezés, számlalevelek adják a levélforgalom nagy részét

5 hiba, amit költözéskor elkövethetsz posta levél küldemény
Vágólapra másolva!
A napi 1,5-2 millió levél zöme évek óta a nagyfeladóktól származik, azaz többségében számlalevél. A járvány miatt 2020-ban a korábbi évek 2-3 százalékos lemorzsolódása helyett 12 százalékos visszaesés következett be. Az internet fejlődése és a digitális megoldásokkal járó kényelem miatt a 2000-es évektől csökkent a magánlevelezés, ezzel együtt a feladott képeslapok száma is. A koronavírus-járvány miatti elszigetelődés azonban ismét felszínre hozta azt, hogy az emberi kapcsolatokat a telefonok és csevegő alkalmazások világában is még mindig kiegészíti, sőt erősíti a hagyományos levelezés, és vannak, akiknek többet jelent egy kézzel írott levél, mint pár kedves szó telefonban - olvasható a Magyar Posta közleményében.
Vágólapra másolva!

Évtizedekkel ezelőtt a decemberi ünnepi időszakban a postásoknak gyakran plusz műszakokat kellett vállalniuk, mert a rengeteg karácsonyi üdvözletet éjszaka szortírozták. Ma az utcai piros levélgyűjtőkbe alig-alig dobnak levelet, egykor viszont tele voltak karácsony előtt.

A képeslapküldés Magyarországon az 1870-es évektől volt jellemző,

az első karácsonyi üdvözlőlapot egyes források szerint 1928-ban adták fel Budapesten egy helyi címzettnek. Bár még 30-40 éve is rendkívül népszerű volt Magyarországon a levél- és képeslapküldés, ma már nagyon kevesen vannak, akik ezzel a klasszikus megoldással küldenének ünnepi jókívánságokat a távol élő családtagoknak, barátoknak.

Az üzenet népszerűsítéséhez egy videó is készült:

Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a feladott levelek aránya, minden esztendőben átlagosan 2-3 százalékkal. 2020-ban azonban a koronavírus-járvány miatt jóval nagyobb leszakadás következett be: csaknem 75 millióval kevesebb levelet dolgozott fel és kézbesített a Posta, ami 12 százalékos csökkenést jelent. Ezt a komolyabb fogyatkozást azonban idén nem követte hasonló mértékű esés.

Tavaly közel 500 millió levelet juttattak el a kézbesítők a címzettekhez, hozzávetőleg ennyit kézbesítenek idén is.

A napi 1,5-2 millió levelet azonban jórészt az üzleti szereplők, a nagy feladók produkálják. A bankok, a közművek, a telekommunikációs cégek és egyéb szolgáltatók, valamint az állami intézmények leveleznek az ügyfeleikkel.

A magánlevelek aránya elenyésző, ma már, ha valaki levelet kap, az nagy eséllyel számlát vagy hivatalos iratot tartalmaz.

Nemcsak a klasszikus magánlevelezés tűnik el lassan az életünkből, hanem a képeslapküldés hagyománya is kezd kikopni. Az elmúlt években évente átlagosan10 százalékkal csökkent a postákon feladott képeslapok száma.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A Magyar Posta a járvány előtt mintegy 1,2-1,4 millió darab képeslapot értékesített, de 2020-ban 30 százalékkal, nagyjából 900 ezer darabra csökkent, és várhatóan idén sem lesz ennél több. A hagyomány azonban nem változott abban az értelemben, hogy a képeslapforgalmazás nagy részét, mintegy 35 százalékát a karácsonyi, több mint 10 százalékát pedig a húsvéti képeslapok forgalma adta, emellett szerepelnek a születésnapi, névnapi, egyéb köszöntő témájú képeslapok.

A papíralapú üdvözletek szerepét átvették az online megoldások, az emberek inkább csevegőalkalmazásokban köszöntik szeretteiket.

Mostanában a kapcsolattartás sokszor telefon- és videóhívásra korlátozódik. Ez praktikus megoldás, mégis idegen lehet egyedül élő, idős szeretteinknek. Épp azoknak, akik a járványban még inkább egyedül voltak.

A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a személyes kapcsolattartás, illetve annak hiánya fontos téma. Az idősek jobban azonosulnak a hagyományos, ebben az értelemben offline élményekkel, ezért számukra értéktöbbletet jelenthet egy kézzel írott levél, szemben egy videóhívással.

A Magyar Posta 2021 december 1-én indított kampányában az időskori elmagányosodás problémájára kívánja felhívni a figyelmet.

Rámutatva arra, hogy egy ma már nem túl gyakran igénybe vett szolgáltatása segítheti a generációk közötti szakadék áthidalását. A kampányban arra buzdítja ügyfeleit, hogy gondoljanak idős szeretteikre, ne csak karácsonykor, hanem az év minden szakában. Meggyőződésünk, hogy egy kézzel írott levél, többet jelenthet számukra, mint pár kedves szó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről