KSH: 10 százalékot meghaladó mértékben nőttek a keresetek tavaly novemberben

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénz, személyi kölcsön, kölcsön, kéz, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
A múlt év novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482.400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320.800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A tizennégy éves csúcsra ugró 7,4 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt

Illusztráció Forrás: shutterstock

A bruttó kereset mediánértéke 375.600 forint volt, 8,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
A vállalkozások körében a bruttó keresetek 8,8, a költségvetésben - az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseinek köszönhetően - 11,1 százalékkal nőttek.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 409.600 forintra becsülhető, 8,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A múlt év január-novemberében a bruttó átlagkereset 433.800, a nettó átlagkereset 288.500 forintot ért el, mindkettő 8,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A bérek növekedése komoly gazdasági teljesítményt tükröz

Komoly gazdasági teljesítményt jelez az, hogy 10 százalékkal nőttek a bérek Magyarországon; a keresetek emelkedését számos kormányzati intézkedés támogatta - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán a friss statisztikai adatokat kommentálva.

Jó utat választott a kormány a járvány kitörésekor, hogy a munkahelyek megőrzésére és új állások létrehozására helyezte a hangsúlyt - húzta alá az államtitkár.

A fundamentumok rendben vannak, 4,7 millióan dolgoznak az országban, erre lehet alapozni a jövőben a bérek szempontjából is

- jelentette ki.

Az államtitkár kiemelte, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése felfelé tolta a magasabb béreket is, a keresetek növekedését ugyanakkor a 25 év alattiak szja-mentessége, a családi kedvezmények és munkaerőpiaci programok is segítették.

Megjegyezte, átlag feletti volt a bérek emelkedése a közszférában, a versenyszférán belül bizonyos tudományos területeken, a pénzügyi szektor egyes ágazataiban és az informatika területén. Eközben átlag alatt nőttek a fizetések a turizmus és a vendéglátás szektorokban, amelyeket a járvány továbbra is kedvezőtlenül érint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!