Egyedi vásárlási kedvezmények járnak a diákszámlásoknak

csoportmunka egyetemisták
Érdemes összedolgoznotok a csoporttársaiddal, így könyebben felkészülhettek a megmérettetésekre.
Vágólapra másolva!
Aki főiskolás vagy egyetemista, annak biztosan van már diákszámlája valamelyik banknál. Az alábbi kedvezményeket azonban, melyről ez a cikk szól, nem lehet bárhol megszerezni, kizárólag a felsorolt diákszámlák mellé. A BiztosDöntés portál szakértői felmérték a hallgatók számára akutálisan elérhető lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

26 éves kor: ez az a határ, ameddig a bankok hajlandóak az ügyfeleiket diáknak tekinteni, ami mellé persze igazolni is kell a hallgatói jogviszonyt. Általában ez az életkor, ameddig ingyen, vagy majdnem ingyen lehet bankolni.

A pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu felmérte azokat a magyar diákszámlákat, melyek mellett a boltokban, webshopokban is kedvezménnyel vásárolhatnak a felsőfokú képzésben tanuló hallgatók, vagy egyéb speciális szolgáltatást kapnak.

Különleges kedvezmények csak diákszámlásoknak

Az OTP Bank az OTP Junior Kedvezményprogrammal akár 30 százalékos pénzvisszatérítést nyújt olyan helyeken, mint például KFC, Mobilfox, Notebook.hu, Pirex Papír és Starbucks, 2022. március 31-ig. Emellett a diákszámlások még vissza is kapnak pénzt a vásárlásaik után mintegy 100 helyen Magyarországon.

Az OTP Junior Next applikációval pénzügyi tervet is készíthetnek a diákok a rövid távú céljaikhoz. A Jövőtervezővel a karrierlehetőségek között böngészhetnek, de az applikáció arra is választ ad, hogy ezekhez milyen végzettségre van szükségük, a MoneyBag funkció pedig megbecsüli a havi kiadásaik mértékét ehhez. A Hírfolyamban a pénzügyekkel kapcsolatos híreket olvashatnak, ahol szóba kerül a továbbtanulás és más téma is. Sőt, az applikáció abban is segít, hogy a diákok ideális diákmunkát vagy önkéntes munkát találjanak az élethelyzetük alapján.

A Raiffeisen Banknál a diákszámlások a YELLOO Klub tagjai lehetnek, amely a vásárlási kedvezményekről szól a kártyahasználattal gyűjtött pontokkal arányosan. A kedvezmények a programhoz csatlakozott boltokban, illetve webáruházakban érvényesíthetők.

Bankolás csak nullásan!

26 évig általában meg lehet úszni, hogy fizetni kelljen a diákszámláért. Először is, 16 év felett lehet kérni a törvényi ingyenes készpénzfelvételt. Ezzel bármely banknál havonta 150 ezer forintig ingyen lehet készpénzt felvenni bármely magyarországi ATM-ből, legfeljebb 2 tranzakcióval.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

Az ingyenes készpénzfelvétel mellett egyik banknál sem kell fizetni a bankkártyás vásárlásért a boltokban és az interneten.

A K&H Banknál a K&H ifjúsági számlacsomag havi számlavezetési díja, internetbankjának és mobilapplikációjának havi díja 0 forint. Az SMS szolgáltatás is havidíj-mentes, azonban az SMS-ekért, melyeket a tranzakciók után küld a bank, már fizetni kell 20 forintot. Ebből hamar összejöhet egy komolyabb összeg is, ezért beállítható, hogy milyen típusú számlatranzakciókról kérjen értesítést a számla tulajdonosa. Például célszerű csak egy bizonyos összeg feletti jóváírásokról SMS-t kérni, a bankkártyás tranzakcióknál pedig az ingyenes push értesítéseket használni a mobilapplikációban. A Mastercard dombornyomott bankkártya éves díja az első évben szintén nulla, majd 18 éves korig 3453 forint évente, 18 év felett pedig 5180 forint. Ezekkel összességében eléggé olcsón ki lehet jönni a bankköltségekből.

Hasznos lehet az is, hogy a K&H mobilapplikációjával közösségi közlekedési jegyeket is lehet vásárolni, továbbá feltölthető a mobilegyenleg. Sőt, az applikációval fizetni is lehet a boltokban mobiltelefonnal, érintéssel a bankkártya helyett. De a Google Pay-be vagy az Apple Pay-be is beregisztrálható a bankkártya és ott is használható ugyanerre.

Aki ezt a számlát választja, az egy számítógép vagy laptop, illetve akár mobiltelefon mellett is megnyithatja egyetlen szelfivel, meg persze az adatai megadásával és az NFC-s személyi igazolvány beolvasásával, már ha a telefon is NFC-s. 18 éves korig kizárólag szülői közreműködéssel lehet megnyitni a bankszámlát minden banknál, így a K&H-nál is.

Az OTP Banknál a Junior programban 18 éves korig még vonzóbb kedvezményeket lehet elérni, mint a K&H Banknál: a díjtalan számlavezetés mellett a Mastercard Online Junior kártya nem csak az első évben, hanem folyamatosan ingyenes és az internetbanknak, illetve mobilapplikációnak sincs havidíja. Az SMS értesítő helyett lehet ingyenes push értesítést is lehet használni a mobilappal, a számla tranzakciók esetében is. 18 évtől is folytatódik az ingyenes bankolás, de már többféle Junior kártya közül lehet választani. Ezek közül kiemelhető a saját képpel is kérhető Mastercard Online Junior Sajátkártya és a Mastercard Online ISIC Junior kártya. Utóbbi egy nemzetközi fényképes diákigazolvány is egyben, 120 országban több mint 40 ezer elfogadóhelyen 5-50 százalékos kedvezménnyel lehet vásárolni a felmutatásával.

Aki külföldön jár, azt az OTP-nél kedvezményes díjazású ATM-ek várják Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az OTP mobilapplikációjával ki lehet fizetni a QR-kódos sárga és fehér csekkeket, a számlatulajdonos költéseit pedig automatikusan csoportosítja és folyamatosan elemzi. Az OTP-nél egyelőre csak iPhone készülékekkel lehet fizetni a boltokban mobiltelefonnal érintéssel, a bankkártya helyett (Apple Pay). Android esetében ezt egy kisebb kerülővel, a Simple mobilalkalmazással lehet csak megtenni, mert a Google Pay egyelőre nem áll rendelkezésre.

Az OTP-nél 18 éves korig a szülővel együtt videohíváson keresztül azonosítanak be távolról, de online igényléssel lehet választani bankfióki számlanyitást is. 18 év felett ezeken felül választható a szelfis számlanyitás, hasonlóan a K&H Bankhoz.

A Raiffeisen Banknál csak 18 éves kortól nyitható meg a Raiffeisen YELLOO diákszámla, amelynél szintén ingyenes a havidíj, továbbá a mobilapp havidíja is. A bankkártya itt is csak az első évben ingyenes. A belföldi átutalásért azonban 20 ezer forintig egyáltalán nem kell fizetni, s ezt korlátlan számban lehet ingyen megismételni, a lényeg, hogy mindig 20 ezer forint alatt maradjon az utalás összege.

A myRaiffeisen mobilalkalmazásában is van költségelemzés, ennek neve Zoom. Egy külön androidos alkalmazással lehet mobiltelefonnal fizetni a boltokban érintéssel, bankkártya helyett (a neve RaiPay), iPhone-ok esetében viszont a Raiffeisen bankkártyát már bele lehet regisztrálni az Apple Pay-be.

A Raiffeisen Banknál távolról egyelőre csak videós számlanyitás áll rendelkezésre.

A YELLOO számlához kapcsolódóan most egy ügyfélajánlási programot is elindított a Raiffeisen Bank, melynek keretében mind az ajánló, mind pedig az új ügyfélként megjelenő ajánlott 5-5 ezer forintos jóváírást kap a feltételek teljesítése esetén, 2022. március 31-ig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!