A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Felveszi a harcot a zsírszörnyekkel a briteknél a Tesco

zsírhegy
TO GO WITH AFP STORY BY ROBIN MILLARD Tim Henderson, a "flusher" or trunk sewer technician holds a "fatberg" as he works in the intersection of the Regent Street and Victoria sewer in London on December 11, 2014. Every day beneath the streets of London, sewer cleaners are fighting a grim war against giant "fatbergs" clogging the system. Congealed fat is blocking up the Victorian sewers and the problem is to get worse at Christmas. An extra two Olympic-sized swimming pools of turkey fat will be tipped down the drains during the festive season. There are 80,000 fatberg blockages a year, costing Thames Water customers Ł1 million ($1.6 million, 1.3 million euros) each month to tackle. The company urges people people to dispose of their cooking oil and fat properly. "Bin it, don't block it" is their message. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
A brit Tesco nem értékesít többet műanyagot tartalmazó baba törlőkendőket. Ezek a wc-n lehúzva eldugítják a lefolyót és a csatornákat, ezzel pedig jelentős környezeti kárt okoznak, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A boltánc március 14-től, mintegy két évvel azután, hogy saját márkás termékeiből kivonta a műanyagot, leállítja az összes ilyen anyagot tartalmazó márkás törlőkendők értékesítését.

Az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszerüzlete egyben az ország legnagyobb babatörlőkendő-értékesítője is.

Az emberek évente 75 millió csomaggal vásárolnak itt azokból.

Nedves baba törlőkendő Forrás: Shutterstock

A hírek szerint a Tesconál már dolgoznak a saját márkás és egyéb törlőkendők és nedves toalettpapírok műanyag-mentesítésén is, ígérete szerint az idei év végére már nem fog műanyagot tartalmazó törlőkendőt árusítani.

Környezetvédelmi okokból a Tesco mellett a Holland and Barrett egészségügyi élelmiszerlánc már 2019-ben 800 brit és írországi üzletében betiltotta a műanyagot tartalmazó nedves törlőkendőket és a teljes választékot újrafelhasználható alternatívákkal helyettesítette. A Body Shop szépségápolási üzletlánc szintén fokozatosan kivonja forgalmából a mesterséges arctörlőkendőt.

Becslések szerint évente 11 milliárd műanyagot is tartalmazó nedves törlőkendőt használnak az Egyesült Királyságban,

amelyek közül sokat lehúznak a WC-n, ez pedig egyre nagyobb problémát okoz a környezetnek. Szakértők szerint ezek felhalmozódva szigetet képeznek és átformálják a folyók alakját, továbbá a tengeri halak szervezetébe jutva, azok pusztulását okozzák.

A Tesco közölte, hogy az általa forgalmazott olyan törlőkendőkön, amelyeket nem lehet lehúzni a WC-n, egyértelműen fel van tüntetve, hogy "ne húzzuk le".

A szupermarket a "4R" csomagolási stratégiája részeként próbálja kezelni a műanyaghulladék káros hatását, amely magában foglalja egyrészt a műanyaghulladék minél teljesebb körű eltávolítását, miközben keresi az újrafelhasználás és az újrahasznosítás lehetőségeit is. Újrahasználható csomagolási kísérletet is indított a Loop bevásárló szolgáltatással, amely újratölthető tartályokban szállítja a fogyasztóknak az élelmiszereket, italokat és háztartási termékeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!